Θαυμάστε την… απίστευτη μύτη μας!

  • Iatropedia
Μπορεί να μην έχουμε τις οσφρητικές ικανότητες των σκύλων αλλά μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ανθρώπινη μύτη είναι σε θέση να διακρίνει έως και 1 τρισεκατομμύριο διαφορετικές οσμές!

Ασχέτως… μεγέθους, η ανθρώπινη μύτη μπορεί να μυρίσει δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια οσμές –συμπεριλαμβανομένου και αυτήν ενός σκανδάλου. Αν και ο ακριβής αριθμός δεν έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρος της ανθρώπινης όσφρησης είναι πολύ μεγαλύτερο των 10.000 διαφορετικών οσμών που πιστεύετο μέχρι σήμερα. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η πραγματική δυνατότητα της μύτης μας αντιστοιχεί με όσα χαρτάκια «ξύστε και μυρίστε» χρειάζονται για να καλύψουν την απόσταση ως το φεγγάρι και πίσω, επί 32 φορές…

Εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι όλο αυτό ξεκινά από τους υποδοχείς όσφρησης της μύτης μας. Κάθε φορά που παίρνουμε μια ανάσα, μόρια αέρα εισέρχονται στην μύτη και πέφτουν στο οσφρητικό επιθήλιο, τον καλυμμένο με βλέννα ιστό στην ρινική κοιλότητα. Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από εκατομμύρια οσφρητικών νευρώνων που δουλειά τους είναι να αναγνωρίζουν τα μόρια μιας μυρωδιάς. Όταν τα μόρια μυρωδιάς καφέ ή κανέλλας π.χ. εισέρχονται στην μύτη, δεσμεύονται από συγκεκριμένους οσφρητικούς υποδοχείς σχεδιασμένους να αναγνωρίζουν τα εν λόγω μόρια. Η όλη λειτουργία θυμίζει το κλειδί που μπαίνει στην κλειδαριά, μόνο που επειδή τα μόρια των οσμών έχουν διαφορετικά σχήματα που ταιριάζουν στους υποδοχείς, ο αριθμός των οσμών που δύνανται να αναγνωρισθούν υπερτερεί του αριθμού των υπαρχόντων υποδοχέων.

Έτσι, ενώ βασιζόμαστε πρωταρχικά στα μάτια και τα αυτιά μας στην καθημερινότητά μας, συχνά τείνουμε να παραγνωρίζουμε την σημασία της μύτης. Ερευνητές επισημαίνουν ότι η μύτη, εκτός του ότι παρέχει ένα ισχυρό έναυσμα αναμνήσεων, μας δίνει και μια τεράστια παλέττα διαφορετικών οσμών. «Σε σύγκριση με τα μάτια και τα αυτιά μας», τονίζουν, «η αίσθηση της όσφρησης δεν γνωρίζει σύνορα».