Θάνος Πλεύρης στο ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ: «Πάντα ετοιμοπόλεμοι για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Σε ημερίδα του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ παρέστη ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε σήμερα το πρωί σε ημερίδα του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ στους ΥΠΕαρχες και τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.

Μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου αναφέρθηκαν στα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτων αναγκών και κρίσεων του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ. Ήδη το ΕΚΑΒ, ως ο αποκλειστικός επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας τόσο για τα επείγοντα περιστατικά όσο και για τη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων προσομοίωσης σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε την υποχρεωτικότητα της τήρησης των σχεδίων και της πραγματοποίησης ασκήσεων και αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΚΑΒ ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου για τη διαχείριση κρίσεων.

«Τα επιχειρησιακά σχέδια επικαιροποιούνται διαρκώς από την πλευρά του Υπουργείου με βάση τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν. Η έννοια των υπηρεσιακών σχεδίων έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να σκεφτούμε τίποτα την τελευταία στιγμή, αφού υπάρχουν καλώς προετοιμασμένα σχέδια. Κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, δεν πρέπει να σκεφτούμε πως επιχειρούμε, αλλά να εφαρμόσουμε όσα έχουμε μάθει. Οι ασκήσεις δεν θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο θεωρίας αλλά σε πραγματικό επίπεδο, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε πιο κοντά στην ορθή αντιμετώπιση τη στιγμή που θα επέλθει ο κίνδυνος».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου σημείωσε: «Τα επιχειρησιακά σχέδια πρέπει να είναι επικαιροποιημενα, δυναμικά και προσαρμοσμένα απόλυτα στις ιδιαιτερότητες κάθε υγειονομικού σχηματισμού. Ο Διοικητής κάθε υγειονομικού σχηματισμού οφείλει να οργανώνει και να συντονίζει το προσωπικό του σε ότι αφορά τη λειτουργία του σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ ώστε να μην υπάρχουν αυτοσχεδιασμοί που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο ρόλος του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ είναι καθοριστικός για την διαχείριση μιας έκτατης κατάστασης ή κρίσης γιατί έχει την ολοκληρωμένη εικόνα του προνοσοκομειακου και νοσοκομειακού χώρου και ταυτόχρονα τη διυπηρεσιακη συνεργασία με τις υπόλοιπες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ΠΣ, ΕΛΑΣ, ΓΓΠΠ)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν