Θάνος Δημόπουλος: Θέτει νέα υποψηφιότητα για πρύτανης του ΕΚΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
Θάνος Δημόπουλος
Την ψήφο των συναδέλφων του για τη θέση του πρυτάνεως διεκδικεί για δεύτερη φορά ο νυν πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Την ψήφο των συναδέλφων του για τη θέση του πρυτάνεως διεκδικεί για δεύτερη φορά ο νυν πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά σε επιστολή που απέστειλε στα μέλη ΔΕΠ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην επιστολή αυτή κάνει και έναν απολογισμό του έργου που πραγματοποιήθηκε κατά την τρέχουσα περίοδο της πρυτανείας του.

Όπως αναφέρει, τα τελευταία έτη έγινε εντατική προσπάθεια υποβάθρου σε όλα τα πεδία λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Είναι ενδεικτικό ότι, «παρά τη μείωση κατά 70% της χρηματοδότησης του ΕΚΠΑ σε σύγκριση με το 2010, το Πανεπιστήμιο άντεξε την οικονομική κρίση», σημειώνει. «Αυτό επετεύχθη χάρη στην χρηστή διαχείριση, τις μελετημένες προτεραιότητες και τις οικονομίες κλίμακας».

Στα μέτρα που ελήφθησαν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων:

  • Σημαντική μείωση της δαπάνης για ενοικιαζόμενους χώρους
  • Διαφάνεια και θέσπιση κανόνων στην κατανομή των εσόδων του ΕΛΚΕ (από παρακρατήσεις, τόκους κ.λπ.).
  • Αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου, με μίσθωση (έπειτα από πολλά χρόνια) μεγάλου αριθμού από αυτά
  • Σύνδεση των περισσότερων κτηρίων του Πανεπιστημίου με το δίκτυο φυσικού αερίου για θέρμανση.
  • Εξασφάλιση σημαντικών δωρεών και χορηγιών, κυρίως από κοινωφελή ιδρύματα, για την ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστημίου και τη χρηματοδότηση μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Έτσι, το ΕΚΠΑ όχι μόνο δεν μείωσε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά ενίσχυσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της έρευνας. Επιπλέον, προχώρησε σε μία σειρά από σημαντικά έργα που αφορούν τόσο τις υπάρχουσες, όσο και νέες υποδομές (π.χ. ολοκλήρωση έργων που λίμναζαν επί σειρά ετών, ανακαινίσεις κτηρίων, ανέγερση νέων κτηρίων κ.λπ.).

Στον ακαδημαϊκό και διοικητική τομέα

Σημαντικό έργο επετεύχθη και στον ακαδημαϊκό τομέα, προσθέτει ο κ. Δημόπουλος. Οργανώθηκε, λ.χ., και αναπτύχθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία και προωθήθηκαν τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επιπλέον, αναδείχθηκε το έργο των μελών ΔΕΠ και το ΕΚΠΑ κατέγραψε πολλές  επιτυχίες στις διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων. Έχει επίσης συνάψει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες (π.χ. με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο).

Σε διοικητικό επίπεδο και ακαδημαϊκό, εξ άλλου, :

  • Εκπονήθηκε και υποβλήθηκε στο υπουργείο Παιδείας για έγκριση ο νέος Οργανισμός του Πανεπιστημίου
  • Ολοκληρώνεται σύντομα ο Εσωτερικός Κανονικός λειτουργίας
  • Βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης το δεκαετές Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ, που πρώτη φορά καταρτίζεται.
  • Αναβαθμίστηκαν οι διοικητικές υπηρεσίες.

Οι πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου.