Θάνατος Μαζωνάκη: Μη δηλωμένα τα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης στο ιατρείο – Τι λένε Θεμιστοκλέους, Παγώνη, Πατούλης
Άμεσο έλεγχο στο ιατρείο, όπου ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε πάει για να υποβληθεί σε πλασμαφαίρεση διενήργησε κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών της διαδικασίας. Κατά την αυτοψία εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο του ΙΣΑ, μεταξύ άλλων, δύο μηχανήματα πλασμαφαίρεσης, τα οποία απαγορεύεται να εγκαθίστανται σε ιατρείο.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της αυτοψίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι οι έλεγχοι που είχαν πραγματοποιηθεί στον χώρο το 2024 και το 2025 ήταν αιφνιδιαστικοί και ότι στα σχετικά πρακτικά δεν είχε καταγραφεί η ύπαρξη μηχανημάτων πλασμαφαίρεσης.
Όπως ανέφερε, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα εντοπίστηκαν στον νέο έλεγχο δημιουργεί ερωτήματα για το πότε εγκαταστάθηκαν στον χώρο, καθώς στους προηγούμενους ελέγχους δεν είχαν διαπιστωθεί.
Ο κ. Πατούλης επιβεβαίωσε επίσης ότι στο ιατρείο δεν υπήρχε απινιδωτής, στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της φύσης των ιατρικών πράξεων που φέρεται να πραγματοποιούνταν εκεί και της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης μιας πιθανής επιπλοκής.
Όπως υπογράμμισε, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την παρουσία μηχανημάτων πλασμαφαίρεσης σε χώρο όπου δεν επιτρέπεται η εγκατάστασή τους, αλλά συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονταν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Πλασμαφαίρεση: Οι προϋποθέσεις, τα μηχανήματα και τα ερωτήματα
Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πλασμαφαίρεση στον Γιώργο Μαζωνάκη πριν από τον θάνατό του θέτουν και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μιλώντας στο Live News του MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ χαρακτήρισε την πλασμαφαίρεση σοβαρή και εξειδικευμένη θεραπευτική πράξη, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις, κατάλληλο χώρο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Διαβάστε επίσης – Πλασμαφαίρεση: Που και σε ποιες περιπτώσεις γίνεται στην Ελλάδα – Γιατί δεν είναι «αναγεννητική ιατρική»
Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιείται σε ένα απλό ιδιωτικό ιατρείο και ότι κάθε μηχάνημα που προστίθεται στον εξοπλισμό ενός ιατρείου πρέπει να δηλώνεται και να εγκρίνεται.
Παγώνη: «Η πλασμαφαίρεση δεν γίνεται σε ιατρείο»
Η Ματίνα Παγώνη στάθηκε κυρίως στο τι είναι η πλασμαφαίρεση και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια σοβαρή, εξειδικευμένη εξωσωματική θεραπευτική μέθοδο, κατά την οποία απομακρύνονται από το πλάσμα του αίματος ουσίες που θεωρούνται επιβλαβείς. Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως σε ορισμένα αιματολογικά, νεφρολογικά, ρευματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην κατάσταση του ασθενούς πριν από την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας. Όπως ανέφερε, όταν ένας άνθρωπος δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καλά, πρέπει πρώτα να γίνεται ιατρική εκτίμηση, να λαμβάνεται ιστορικό και να πραγματοποιείται ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος.
«Η πλασμαφαίρεση μπορεί να έχει επιπλοκές», τόνισε, επισημαίνοντας ότι για τον λόγο αυτό χρειάζεται περιβάλλον στο οποίο οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Η ίδια ήταν κατηγορηματική ως προς τον χώρο στον οποίο μπορεί να πραγματοποιείται: «Η πλασμαφαίρεση γίνεται σε νοσοκομεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται εξειδικευμένοι νοσηλευτές και κατάλληλα εκπαιδευμένοι γιατροί.
Η κ. Παγώνη ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε λάβει από τον έλεγχο, δεν είχε εντοπιστεί απινιδωτής στον χώρο, διευκρινίζοντας όμως ότι επρόκειτο για στοιχείο που ήθελε να διασταυρώσει.
Θεμιστοκλέους: «Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το μηχάνημα σε ιδιωτικό ιατρείο»
Το θεσμικό πλαίσιο για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε, κάθε ιδιωτικό ιατρείο ελέγχεται πριν λάβει άδεια λειτουργίας, ενώ καταγράφεται και εγκρίνεται ο ιατρικός εξοπλισμός που υπάρχει στον χώρο.
Ακόμη και όταν ένα ιατρείο διαθέτει νόμιμη άδεια, ο γιατρός δεν μπορεί να προσθέσει εκ των υστέρων οποιοδήποτε μηχάνημα χωρίς να το δηλώσει στον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο και να λάβει νέα έγκριση για τη χρήση του.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο υφυπουργός Υγείας ήταν σαφής:
«Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το μηχάνημα και δεν μπορεί να γίνεται αυτή η πράξη σε ιδιωτικό ιατρείο».
Όπως εξήγησε, η πλασμαφαίρεση πραγματοποιείται σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, καθώς απαιτεί προσωπικό εκπαιδευμένο τόσο στη λειτουργία του μηχανήματος όσο και στην άμεση αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει με σαφήνεια ποιος γιατρός μπορεί να πραγματοποιεί κάθε ιατρική πράξη, σε ποιον χώρο και με ποιον εξοπλισμό. Όπως τόνισε, η πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων έξω από το προβλεπόμενο πλαίσιο αποτελεί παράνομη πρακτική.
Φωτογραφία: EUROKINISSI




