Θάνατος από λεπτοσπείρωση για 68χρονο παραθεριστή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr ο 68χρονος βρισκόταν σε διακοπές στην περιοχή της Ροβιάτας και δέχθηκε δήγμα από ποντικό μέσα σε χωράφι. Από την ώρα που εισήχθη στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας ο 68χρονος παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τελικά κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες...

Θύμα της νόσου των ποντικών έπεσε ο ηλικιωμένος από την Αθήνα που κατέληξε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας μετά το δάγκωμα του τρωκτικού στην περιοχή της Ροβιάτας. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο νοσοκομείο και γρήγορα εμφάνισε συμπτώματα λεπτοσπείρωσης με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από την εισαγωγή του.

Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος που έγινε οδήγησε τους γιατρούς στο συμπέρασμα πως ο ηλικιωμένος είχε προφανώς προβληθεί από τη νόσο και άρχισε να παρουσιάζει μεταξύ άλλων διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η κατάσταση της υγείας του επέβαλε τη μεταφορά του και νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και έτσι αφού υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ Πύργου, αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Γ.Ν. Ηλείας. Φτάνοντας όμως εκεί το ασθενοφόρο ο 68χρονος κατέληξε. Η σωρός του μεταφέρθηκε για νεκροψία – νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.

Λεπτοσπείρωση

Η ασθένεια οφείλεται στα βακτήρια του γένους της λεπτόσπειρας (Leptospira icterohaemorrhagiae) που προκαλούν ίκτερο και καταστροφή του ήπατος και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου από ούρα ζώων νερού που μεταφέρουν λεπτόσπειρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το βακτήριο ζει κυρίως στους νεφρούς και αποβάλλεται με τα ούρα των ποντικών ή των άλλων ζώων που νόσησαν, επέζησαν και μεταβλήθηκαν σε φορείς, αποβάλλοντας το μικρόβιο για μήνες ή και για χρόνια. Η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση άγριων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων.

Συχνές πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους, οι σκύλοι και οι γάτες. Λεπτόσπειρες έχουν επίσης απομονωθεί σε πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά.