«Θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για 13ο και 14ο μισθό», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
"Η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου για τον 13ο και 14ο μισθό, βόλεψε την κυβέρνηση για να μοιράζει προεκλογικά επιδόματα από τα υπερπλεονάσματα", αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι παρά την αρνητική γι’αυτούς απόφαση του ΣτΕ, υπάρχει ακόμα και ο ‘Αρειος, αλλά ακόμη και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, εάν χρειαστεί:

«Δεν θα επιτρέψουμε η κυβέρνηση να κερδίσει χρήματα από τα παράβολα που πλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο κράτος για να καταθέσουν τις αγωγές. Τα Δικαστήρια δεν έκριναν ακόμη τελεσίδικα όπως λέγεται. Υπάρχει ακόμη ο Άρειος Πάγος που θα κρίνει τους Ιδιωτικού Δικαίου Υπαλλήλους κι αν η απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους, η υπόθεση θα παραπεμφθεί για τελική κρίση για όλους στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Θα προσφύγουμε εάν τελικά χαθεί η υπόθεση στα Ελληνικά Δικαστήρια οριστικά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», αναφέρουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Διεκδικούμε 1000 ευρώ επιπλέον κατ’ έτος

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι συνεχείς για να θεσμοθετηθεί με μόνιμο τρόπο η χορήγηση 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και 250 ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα Αδείας (σύνολο 1.000 ευρώ κατ’ έτος). «Δεν είμαστε χώρα της Νοτίου Αμερικής να περιμένουμε την κυβέρνηση να μας χορηγήσει ψίχουλα και να λέμε και ευχαριστώ», λένε.

Οι υγειονομικοί και οι προνοιακοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι λαμβάνουν μισθούς πείνας. Το 40% των αποδοχών τους είναι οι περικοπές που υπέστησαν κατά τα μνημονιακά έτη, ενώ οι νεοδιοριζόμενοι νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν μισθό 640 ευρώ το μήνα. «Περιμέναμε θετική εξέλιξη στην δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού προκειμένου να μειώσουμε τις απώλειες και να ισοσκελιστεί η επικείμενη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020».

«Ο κ. Τσακαλώτος την ήξερε την απόφαση των δικαστηρίων», υποστηρίζουν οι νοσηλευτές

Σε συναντήσεις που είχαν κάνει με τον υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμπε στις δικαστικές αποφάσεις και έδειχνε «μια σιγουριά ότι δεν θα διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης με την χορήγηση των αναδρομικών», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και συμπληρώνουν:

«Δικαιώθηκε ο κ. Τσακαλώτος με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση βγαίνει πολλαπλά ωφελημένη από την εν λόγω απόφαση. Ενισχύεται το αφήγημά της ότι την δημοσιονομική πολιτική την χαράσσει η κυβέρνηση και όχι τα δικαστήρια. Όπως φάνηκε οι δημοσιονομικοί λόγοι ελήφθησαν υπόψιν από τους Δικαστές σε σχέση με τις βιοποριστικές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα λύνει τα χέρια της κυβέρνησης με την μη υποχρέωση καταβολής αναδρομικών να συνεχίσει να μοιράζει και να τάζει προεκλογικά επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους, ησυχάζοντας και τους δανειστές»

Απορία προξενεί η απόφαση, καταλήγουν οι εργαζόμενοι, καθότι άλλες μνημονιακές περικοπές κοινωνικών ομάδων τα Δικαστήρια τις έκριναν αντισυνταγματικές. «Πως λοιπόν ο 13ος και 14ος μισθός των χαμηλότερων αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικές;» αναρωτιούνται.