Θα λιώσουμε το καλοκαίρι: Πρωτοφανείς καύσωνες στον πλανήτη και κλειστά κλιματιστικά λόγω κορωνοϊού – Οι ανησυχίες Τσιόδρα

  • Γιάννα Σουλάκη
κλιματιστικά
Ένα εφιαλτικό σενάριο περιέγραψε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Ένας συνδυασμός ασυνήθιστα υπερβολικής ζέστης φέτος, αλλά και περιορισμών στη χρήση των κλιματιστικών, λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται να μετατρέψει το καλοκαίρι μας σε εφιάλτη.

Το lockdown επηρέασε αρνητικά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, ενώ όπως εκτιμούν περιβαλλοντολόγοι, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα μετατρέψει πολλές περιοχές στη γη σε «καμίνι». Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη με τους περιορισμούς στη χρήση των κλιματιστικών, καθώς η σύσταση παγκοσμίως είναι,  όπου είναι εφικτό να αποφεύγονται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr για τις οδηγίες χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων, ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες παγκοσμίως:

“Είναι σημαντικό το θέμα των κλιματιστικών, ιδιαίτερα σε μια χώρα η οποία ασφυκτιά από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ακούω και διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντολόγους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτίνων του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ από ό,τι διαβάζω, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Άρα είναι πολύ σημαντικό το θέμα του κλιματισμού και είναι και πολύ λεπτό”, είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα πρέπει να κάνουμε με τα κλιματιστικά μηχανήματα ενόψει του καύσωνα το σαββατοκύριακο και γενικότερα

Πολύ συχνή και σωστή τεχνική συντήρηση θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα και επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. Θα πρέπει, ωστόσο, σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους, όπως είναι πχ. τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι, τόνισε ο καθηγητής:

“Θέλει πολλή προσοχή, θέλει κατ’ αρχάς μια τεχνική συντήρηση, να δει κανείς τις προδιαγραφές των συστημάτων που έχει και αν μπορεί να λειτουργήσει με άλλους μηχανισμούς κλιματισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους χώρους, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προωθείται η συνεχής και 24ωρη χρήση των Μονάδων, σύμφωνα με αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και είναι στην ιστοσελίδα του”, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης:

  • Προωθείται η συντήρηση από ειδικό προσωπικό με χρήση μέτρων προστασίας και ατομική μάσκα, γιατί μπορεί να υπάρχουν από κάποιους θετικούς ασθενείς, «απομεινάρια» του ιού ακόμα και στις συσκευές του κλιματιστικού.
  • Προωθείται η χρήση του εξωτερικού αέρα, του φρέσκου αέρα και όχι η ανακύκλωση του αέρα. Φυσικά, σε ιδιαίτερους χώρους, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα απαραίτητα μέτρα. Πιθανώς και να συνεχίσουν με κάποια άλλα, νέα συστήματα ψύξης.

Τσιόδρας: “Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ”

Σε σχετική ερώτηση για τη ΜΕΘ κορωνοϊού του ΝΙΜΤΣ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το σύστημα κλιματισμού είναι όλο αυτό το διάστημα κλειστό ώστε να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός, με κίνδυνο στον ερχόμενο καύσωνα να κινδυνεύσουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες τεχνικές προσαρμογές, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι ασθενείς στον καύσωνα.

Χαρακτηριστικά, ο υφπουργός, δήλωσε:

“Θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες σε ό,τι αφορά τη χρήση τέτοιων μηχανημάτων σε ευαίσθητες μονάδες, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εφόσον χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές σε τεχνικό επίπεδο, βεβαίως και θα τις κάνουμε”.

Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε:

“Δόξα τω Θεώ, έχουμε αυτή την στιγμή 24 κρούσματα σε Μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε την πίεση κάποιων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που αντιμετωπίζουν τέτοια τεχνικά προβλήματα, πάντα σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Και αυτό οφείλεται στην επιτυχημένη μας πορεία. Αν, όμως, δεν προσέξουμε και αυξηθούν τα κρούσματα, αυξηθούν και τα κρούσματα στις ΜΕΘ, τότε θα πρέπει να σκεφτόμαστε όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη νοσηλεία κρουσμάτων σε ΜΕΘ. Από το φάρμακο και τα προστατευτικά μέτρα για τους επαγγελματίες υγείας, μέχρι τον κλιματισμό”.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τον ιό για να τον αντιμετωπίσουμε, έχουμε προσεγγίσει πολύ δύσκολα επιστημονικά ερωτηματικά, όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Είναι πολύ λεπτός ο χειρισμός του ιού και μας λύνει και αναπάντητα επιστημονικά ερωτηματικά, τα οποία δεν τα είχαμε μελετήσει δεκαετίες. Ας πούμε, διάβαζα για την απλή ομιλία και τον ρόλο που μπορεί να έχει στην διασπορά σταγονιδίων. Ο κλιματισμός είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, θέλει προσοχή και θέλει μερικές βασικές αρχές”, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε ότι για το θέμα του κλιματισμού στα νοσοκομεία, θα πρέπει να αποφασίζουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων και να αναζητούνται εξειδικευμένες πληροφορίες και από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.