Θα καθοριστούν προϋποθέσεις, θα εκδοθεί εγκύκλιος, γενικώς γίνονται «σκέψεις»…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ρυθμοί λήψης μέτρων για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μοιάζουν αδιαμφισβήτητα με αυτούς της ...χελώνας με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, το 30% εξ αυτών μικρά παιδιά, να ζουν την δική τους κόλαση στην Ελλάδα με μοναδικό φως στο τούνελ, τους Έλληνες πολίτες που πράττουν καθημερινά αντί να σχεδιάζουν για την επόμενη εβδομάδα!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Εκτός εαυτού, μας βγάζουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας περί εγκυκλίων που…θα εκδοθούν αλλά και τα επιτόπια ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ από την Ειδομένη και αλλού, καθώς την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι ώρα με την ώρα διαδραματίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία, κάποιοι συνεδριάζουν, ορίζουν συντονιστές, ετοιμάζουν εγκυκλίους για επόμενες ημέρες και γενικά έχουν καλές προθέσεις να οργανώσουν σε θεωρητικό επίπεδο κάτι, αλλά οι μέρες περνούν και οι άνθρωποι μουλιάζουν στα νερά και τις λάσπες χωρίς εμβόλια, φάρμακα, αλλά και τρόφιμα!

Οι Έλληνες όμως, οι απλοί Έλληνες, είναι εκεί εδώ και μέρες! Δίνουν καθημερινά νερό, φαγητό, στεγνά ρούχα, φάρμακα, ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτές περιθάλπτουν χωρίς κανέναν συντονισμό από την Πολιτεία. Και αυτό δεν αφορά οπωσδήποτε μόνο το υπουργείο Υγείας αλλά και όλα τα συναρμόδια που περίμεναν την κρίση αυτή και δεν έπραξαν εγκαίρως τα βασικά αλλά δεν τα έπραξαν ούτε και μέσα στα πρώτα 24ωρα από την έναρξη του δράματος…

Και για να μην σκεφτεί κάποιος ότι υπερβάλλω για την κωλυσιεργία εκ μέρους της Πολιτείας, διαβάστε παρακάτω το δελτίο Τύπου που -καθώς δεν έχει να μεταδώσει κάποια είδηση για να μας την αναφέρει στην αρχή-, ξεκινά σαν επιστολή προς επισήμους ανακοινώνοντας ότι οι τάδε, συσκέφθηκαν με τους δείνα για τον τάδε λόγο και μπλα μπλα ώστε στην τελευταία παράγραφο να υπάρχει ίσως κάποια μικρή είδηση…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση:

Σήμερα, 11/3/2016, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και κατόπιν πρόσκλησης του Γ.Γ.Δ.Υ. κ. Ι Μπασκόζου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την επιδημιολογική παρακολούθηση στους χώρους υποδοχής και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας – ΕΣΥ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να οργανωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ – και σε συντονισμό με το ΕΚΕΠΥ- Ενιαίο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι Φορείς που λειτουργούν ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το σύστημα αυτό συνίσταται στην τακτική καταγραφή και δήλωση προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, «καθορισμένων συνδρόμων»  (συνδυασμών από συμπτώματα) με κοινό τρόπο δήλωσης.

Με επεξηγηματική Εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Υγείας, θα ορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες του Ενιαίου Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Τέλος, λήφθηκε η απόφαση να ενισχυθεί το Σύστημα Νοσημάτων Υποχρεωτικής Δήλωσης προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, από όλα τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές με Δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς επίσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναλάβει την έκδοση εκθέσεων επιδημιολογικής κατάστασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.