Θ.Τρύφων: Η επόμενη μέρα θα πρέπει να διασφαλίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας

  • Iatropedia
Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Vimafm, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ.Θεόδωρος Τρύφων τόνισε την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας, πως αποτελεί κρίσιμο παράγοντα τόσο για την επαρκή κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

Ο κ Τρύφων σημείωσε, ότι «Σε περιόδους εθνικής κρίσης, όπως τώρα, φαίνεται πολύ ξεκάθαρα, πόσο σημαντικό είναι να μπορεί η χώρα να καταναλώνει αυτά που παράγει, ειδικά σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το φάρμακο. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των φαρμάκων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Άρα μπορεί σε περίοδο ελλείψεων να δώσει πολύ μεγάλη ανακούφιση στον Έλληνα ασφαλισμένο και ασθενή. Κι αυτό είναι διατεθειμένη να κάνει και τώρα, εφόσον διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα επιτρέψει την εισαγωγή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.».

Ο κ. Τρύφων διαβεβαίωσε επίσης, ότι στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, τα Ελληνικά φάρμακα μπορούν να εγγυηθούν σημαντικές εξοικονομήσεις, καθώς είναι ποιοτικά και προσφέρονται με έκπτωση έως και 70% σε σχέση με την αρχική τιμή των εισαγομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Τρύφων τόνισε την ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας, πως «πρέπει να υπάρχει σε κάθε κλάδο, κι εμείς είμαστε στη διάθεση της οποιασδήποτε κυβέρνησης μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία να διορθώσει τα κακώς κείμενα του μνημονίου κι όχι να έρθουμε σε πλήρη ρήξη.»

Αναφορικά με την τοποθέτηση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στο ερώτημα του δημοψηφίσματος ο κ.Τρύφων σημείωσε, ότι, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε δημοψήφισμα, αυτό που προέχει τη στιγμή αυτή για κάθε ενεργό πολίτη και κάθε επιχείρηση είναι να διασφαλιστεί το μέλλον και η προοπτική της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επιπλέον συμπλήρωσε, ότι «Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι ένας δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος . Έχουμε σημαντικές διεθνείς συνεργασίες και εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε συμμετοχή σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα με ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες και λαμβάνουμε και πολλά κονδύλια. Άρα για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Για εμάς, είναι ξεκάθαρο, ότι πρέπει να είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ως επιχειρήσεις, και ως πολίτες έτσι σκεφτόμαστε. Είναι κάτι που οφείλουμε στα παιδία μας. Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση κι από όλα τα κόμματα να μπορέσουν να το διασφαλίσουν αυτό για την επόμενη μέρα στη χώρα μας.»

Για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου, ο κ.Τρύφων σημείωσε, πως «Δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικές του μνημονίου, αλλά και οι αστοχίες των περασμένων κυβερνήσεων για το γεγονός, ότι τα Ελληνικά Φάρμακα, αν και οικονομικά και απόλυτα ασφαλή και αξιόπιστα, παρέμειναν καθηλωμένα στο 20%, ενώ μπορούσαν να είναι στο 70%. Ωστόσο, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να διακινδυνεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.».