Θ.Αμπατζόγλου: «Casus Belli» τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ!

  • Iatropedia
Λάδι στη φωτιά αλλά και στις σχέσεις υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών φαίνεται ότι έριξε η τρόικα με τη σύστασή της να ανοίξει η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ώστε να πωλούνται ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Τι είπε στο Iatropedia ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

«Για μας το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να διατίθενται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ όπως πιέζει η τρόικα, είναι κόκκινο πανί. Δεν θα δεχθούμε μία τέτοια αλλαγή» σημειώνει στο iatropedia ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Όπως εξηγεί, τα φαρμακεία έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα χτυπήματα και μία αλλαγή στην διάθεση των μη συνταγιγρφαούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όσων δηλαδή δε θέλουν ιατρική συνταγή, θα αποτελούσε άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο.

Ο κ.Αμπατζόγλου θεωρεί όμως ότι είναι και θέμα δημόσιας υγείας και ασφάλειας καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα παραμένουν φάρμακα που μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες κάτι που ήδη έχει καταγραφεί στο εξωτερικό.

Η τρόικα πάντως φαίνεται πως πιέζει συνεχώς το τελευταίο διάστημα να αλλάξει ο νόμος και να διατίθενται τα ΜΗΣΥΦΑ ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, θεωρώντας πως έτσι θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με την τρόικα επιχειρηματολόγησε εναντίον μιας τέτοιας αλλαγής, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μην ακολουθήσει μία τέτοια οδηγία των δανειστών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ: 8 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από το λουκέτο στο Αγία Σοφία!

Χάκερ χτύπησαν το Λαϊκό; Στον αέρα προσωπικά δεδομένα ασθενών και γιατρών;

Ποιοι φταίνε για τις ελλείψεις φαρμάκων κατά τον Μάριο Σαλμά;

Κλειτοριδεκτομή: ο εφιάλτης συνεχίζεται ακόμη. ΒΙΝΤΕΟ