Τεστοστερόνη: Γιατί δεν πρέπει να είναι σε χαμηλά επίπεδα – Πόσο την επηρεάζει ο κορονοϊός

  • Κώστας Παπαδόπουλος
τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανθρώπων έχουν κάθετη πτώση, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό. Πόσο την επηρεάζει ο κορονοϊός;

Η τεστοστερόνη, η πιο σημαντικό ανδρική ορμόινη, είναι υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του φύλου -όπως η ανάπτυξη του πέους και των όρχεων- η τριχοφυΐα, η χροιά της φωνής, η αυξημένη μυοσκελετική μάζα και δύναμη, αλλά και η σεξουαλική επιθυμία.

Η τεστοστερόνη, αξίζει να σημειωθεί, παράγεται από τους όρχεις στους άνδρες και από τις ωοθήκες στις γυναίκες και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τα επινεφρίδια. Η παραγωγή τεστοστερόνης αυξάνεται σημαντικά κατά την εφηβεία και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών.

Αυτή, όμως, η πολύτιμη ορμόνη, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές, «παράπλευρες απώλειες» της COVID-19. Όπως αποδείχθηκε, η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, σε αρκετές περιπτώσεις ρίχνει δραστικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Μάλιστα, τα ευρήματα των νέων ερευνών, αναφέρουν ότι είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης να αποτελούν και δείκτη κακής πρόγνωσης για την εξέλιξη της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Aging Male», όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από μια θετική διάγνωση στον κορονοϊό SARS-CoV-2, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η νέα μελέτη ανέδειξε ότι ο δείκτης της ολικής τεστοστερόνης μειώνεται, καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο στον οργανισμό.

Τεστοστερόνη: Τι σημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα στους άνδρες

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση και αλλαγή στην ψυχολογία: Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή τεστοστερόνη. Η χαμηλή τεστοστερόνη ρίχνει τη διάθεση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και την κατάθλιψη.

Μειωμένη ενέργεια: Η κόπωση αποτελεί κοινό σύμπτωμα, και ο ασθενής νιώθει σαν να μην έχει την ενέργεια που είχε κατά το παρελθόν.

Αλλαγή στο μυϊκό σύστημα και το σωματικό λίπος: Όταν οι τιμές της τεστοστερόνης είοναι χαμηλά, παρασσύρουν προς τα κάτω τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, ενώ μπορεί να οδηγήσουν στην απόκτηση περισσότερου λίπους.