Τεστ ούρων εντοπίζει καρκίνο του νεφρού σε πρώιμο στάδιο!

  • Iatropedia
Μια μη επεμβατική μέθοδος που ανέπτυξαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο ΣαινΛούις εντοπίζει την ύπαρξη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μέσω της αυξημένης παρουσίας ορισμένων πρωτεϊνών στα ούρα.

Αν ο καρκίνος του νεφρού διαγνωσθεί πριν εξαπλωθεί, το 80% των ασθενών καταφέρνει να επιβιώσει. Όμως η έγκαιρη διάγνωση της νόσου ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι επιστήμονες. Τώρα, ο εντοπισμός στα ούρα συγκεκριμένων βιοδεικτών που σχετίζονται αποκλειστικά με τον καρκίνο του νεφρού, επιτρέπει την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο με επιτυχία που ξεπερνά το 95%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

Η ανάλυση δειγμάτων ούρων 720 ασθενών που επρόκειτο να κάνουν αξονική τομογραφία κοιλίας για λόγους άσχετους με την ύπαρξη της νόσου και η σύγκρισή τους με αντίστοιχα δείγματα από 80 υγιή άτομα και 19 διαγνωσθέντων με καρκίνο του νεφρού έδειξε αυξημένα επίπεδα δύο πρωτεϊνών, τηςακουαπορίνης-1 (AQP1) καιτης περιλιπίνης-2 (PLIN2) μόνο στους καρκινοπαθείς.

Αντιθέτως, κανείς από τους άλλους δεν εντοπίσθηκε με τις πρωτεΐνες αυτές, πλην δύο που διαγνώσθηκαν τελικά με την νόσο. Κάθε πρωτεΐνη-βιοδείκτης ήταν μια ένδειξη ότι το άτομο πιθανώς είχε καρκίνο όμως η παρουσία και των δύο βιοδεικτών μαζί ήταν καθοριστική για την ακρίβεια της διάγνωσης, τονίζουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';