Τέμπη: Τον Διευθυντή Νευροχειρουργικής «δείχνει» η ΕΔΕ για την αναρρωτική άδεια του Επιθεωρητή ΟΣΕ

  • Γιάννα Σουλάκη
σύγκρουση τρένων
Σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί, μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που διέταξε ο Θάνος Πλεύρης.

Τον Διευθυντή Νευροχειρουργικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, «φωτογραφίζει» ως ηθικό αυτουργό για τη χορήγηση της παράτυπης άδειας ενός μήνα στο Επιθεωρητή Σταθμάρχη του ΟΣΕ, λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Επιθεωρητής φέρεται να επιθυμούσε την άδεια για να τη χρησιμοποιήσει ώστε  αποφύγει πειθαρχικές διοικητικές ευθύνες για το δυστύχημα.

Το πόρισμα της Ένορκης Εξέτασης, ωστόσο, για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο επιθεωρητής, ΕΔΕ που διενεργήθηκε με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ολοκληρώθηκε σήμερα και ο φάκελος διαβιβάζεται αμελλητί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, στην Ανακρίτρια.

Λόγω της σπουδαιότητας, μάλιστα, τίθενται σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Ααπό την ΕΔΕ προέκυψε ότι ο επιθεωρητής έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ δεν υπεβλήθη σε καμία διαγνωστική εξέταση, δεν προσήλθε στα ΤΕΠ αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής που γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα και χωρίς καμία άλλη εξέταση και εν συνέχεια ο επιμελητής κατ’ εντολή του διευθυντή έδωσε 30ήμερη αναρρωτική άδεια.

«Η σπουδή έκδοσης μιας τέτοιας γνωμάτευσης εκτός της συνήθους διαδικασίας που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο και στον χρόνο που γίνεται ήτοι ένα 24ώρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Τι έγινε στο Νοσοκομείο Βόλου

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, ο Επιθεωρητής έλαβε άδεια ενός μήνα, από την 1η Μαρτίου 2023, δηλαδή την αμέσως επόμενη μέρα της τραγωδίας στα Τέμπη (28.2.2023). Νωρίτερα, όπως προκύπτει, είχε πάει και ο ίδιος στον τόπο της τραγωδίας.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τις βάρδιες των σταθμαρχών και ήταν ο άνθρωπος που είχε βγάλει την μοιραία βάρδια του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την αναρρωτική άδεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες χορήγησης της άδειας, η οποία, όπως έγινε γνωστό αργότερα προστατεύει τον ανώτερο υπάλληλο του ΟΣΕ σε περίπτωση διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες, πάντως, ο Υπουργός Υγείας, ο νευροχειρουργός που επιλήφθηκε της αναρρωτικής άδειας είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη το πολιτικό στέλεχος τυγχάνει να είναι διευθυντής Κλινικής στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου. Ο νευροχειρουργός «δεν έκανε εκείνη τη στιγμή υπηρεσία στο ιατρείο και επειδή γνωρίζει το περιστατικό, γνωματεύει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Υπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως λέει ο Θάνος Πλεύρης «δεν προκύπτει να έχει γίνει καμία διαγνωστική εξέταση που να δικαιολογεί ότι τα ευρήματα έχουν αποτυπωθεί και διαγνωστικά». Επίσης, όπως προσθέτει ποτέ δεν δίνεται άδεια ενός μήνα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, παρά μόνο μια ολιγοήμερη άδεια, ώστε στη συνέχεια να γίνει επανεξέταση.

«Δεν έδωσα εγώ την άδεια», λέει ο Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής

Ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως δεν έδωσε αυτός την άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ και είπε ότι πράγματι απευθύνθηκε σε αυτόν ο Επιθεωρητής, αλλά τον παρέπεμψε σε άλλο γιατρό.

Πρόσθεσε, επίσης, πωςεπειδή γνώριζε το παλαιότερο πρόβλημα υγείας του επιθεωρητή τον παρέπεμψε για έλεγχο στον γιατρό των εξωτερικών ιατρείων, ο οποίος υπέγραψε την αναρρωτική άδεια.