Τέλος η υπομονή του ΙΣΑ για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να διατεθούν στον ΕΟΠΥΥ τα κονδύλια που χρειάζεται για να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του των ετών 2011 και 2012 ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας τα μέλη του ΙΣΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι κ.κ. Πατούλης και Βασιλείου τονίζουν στην επιστολή που απέστειλαν προς τον κ. Κουρουμπλή ότι η μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες γιατρούς, οδηγεί τους τελευταίους σε οικονομική καταστροφή.

Ζητούν ως εκ τούτου από τον υπουργό Υγείας να πράξει τα δέοντα ώστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εκταμιεύσει το απαραίτητο κονδύλι που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στους γιατρούς.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 10/8/2015 επιστολής του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κου. Δ. Κοντού, την οποία και σας επισυνάπτουμε, ενημερωθήκαμε επισήμως ότι, α) δεν έλαβε χώρα η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (υποχρεώσεις έως 31/12/11 και από 1/1/2012 και μετά) βάσει των με αρ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29-11-2012 (ΦΕΚ Β΄3396) και αρ. 2/76469/ΔΠΓΚ/29-9-2014 (ΦΕΚ Β΄2671) αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, προφανώς λόγω υπαιτιότητας του ΕΟΠΥΥ, και παρά το ότι ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν αιτημάτων των ενταχθέντων Φορέων έλαβε ειδική χρηματοδότηση από το ΓΛΚ συνολικού ποσού 1.776.178.839,20 και δεδομένου ότι καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της αποπληρωμής ήταν η 31.12.2014, τα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων που δεν χρησιμοποιήθηκαν έως 31.12.2014, επεστράφησαν από τον ΕΟΠΥΥ εντός του 2015 στον Κρατικό Προϋπολογισμό λόγω λήξης του ειδικού αυτού προγράμματος αποπληρωμής.

Περαιτέρω, αναφορικά σε ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος, με την ίδια ως άνω επιστολή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ μας γνωστοποιήθηκε ότι «τυχόν επιχορήγηση βάσει των διατάξεων του ν.4281/2014 διενεργείται μετά την έκδοση Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας και σύμφωνα με τη δυνατότητα διάθεσης των πιστώσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό κάθε φορά. Προς το παρόν, δεν έχει προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η διάθεση πιστώσεων για τον ως άνω σκοπό».

Κατόπιν αυτών, ζητάμε την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να διατεθεί και πάλι στον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης που επιστράφηκε κατά τα ως άνω, για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παλαιοτέρων ετών (2011, 2012).

Πιστεύουμε ότι το αίτημα μας είναι εύλογο και πρέπει να ανταποκριθείτε άμεσα, καθώς η μη αποπληρωμή των ως άνω οφειλομένων ήδη από τετραετίας οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους ιδιώτες ιατρούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν