Τελικά προσπαθούν να καλύψουν 2,5 εκατ. ανασφάλιστους χωρίς έκτακτη επιχορήγηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι συμπολίτες μας που έμειναν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στα χρόνια της κρίσης έχουν ξεπεράσει (μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους) τα 2 εκατ. Προ μηνών υπήρχε εξαγγελία και ειδική ρύθμιση για την δωρεάν νοσοκομειακή τους κάλυψη την οποία όλοι καλωσορίσαμε περιμένοντας ωστόσο να δούμε και τα έκτακτα κονδύλια που θα την υλοποιήσουν. Τα κονδύλια αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα δημόσια νοσοκομεία...

Την ώρα που οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ συνολικά, λείπουν και τα κονδύλια για τους ανασφάλιστους. Αυτό καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ από την ΔΕΘ απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού…

Το προεδρείο μάλιστα χαρακτηρίζει ως «ψέμα» τη δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας ενώ για την κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία, η Ομοσπονδία τονίζει ότι απέδιδε ετησίως στα νοσοκομεία έσοδα 15 εκατ. ευρώ.

Για την κάλυψη του κενού, η κυβέρνηση βρήκε ισοδύναμα αυξάνονατς την υγειονομική περίθαλψη 2% επί των μισθών των εργαζομένων και των συνταξιούχων, επί 2% στις κύριες συντάξεις και λίγο ακόμα στις επικουρικές. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει περί τα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – κατέληξαν στη “μαύρη τρύπα” των μνημονίων και όχι στα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αναφέρει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση κατάργησε τα 15 εκατομμύρια του του 5ευρου, θεσμοθέτησε με το τίποτα την υγειονομική περίθαλψη των ανασφαλίστων και πήρε από τους πολίτες με τα ισοδύναμα 800 εκατομμύρια».

Και η ΠΟΕΔΗΝ θυμίζει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν φέτος κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν λάβει 1,5 δισεκατομμύριο. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στα νοσοκομεία 70 εκατ. ευρώ, έναντι οφειλών που ξεπερνούν τα 100 εκατ.