Τελειωτικό χτύπημα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς – Τέλος στην μισθολογική ωρίμανση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είδαν τον μισθό τους να περικόπτεται στο 50% και τις αποζημιώσεις των εφημεριών ακόμα περισσότερο... Είδαν τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους να αποχωρούν από το ΕΣΥ ή και την χώρα, και το ΕΣΥ να κλείνει για τους νέους γιατρούς! Έπαθαν υπερκόπωση εξετάζοντας όλο και περισσότερους πολίτες σε δημόσια νοσοκομεία χωρίς επαρκή υλικά και παλαιωμένο εξοπλισμό. Ένα τους είχε μείνει: Το ειδικό μισθολόγιο! Τώρα τους ανακοινώνουν ότι "όποιος πήρε, πήρε" και σταματούν τις μισθολογικές ωριμάνσεις για την επόμενη 2ετία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μισθό "διευθυντή ΕΣΥ" θα παίρνει πια μόνο όποιος πρόλαβε... Και το επόμενο βήμα βέβαια είναι η κατάργηση και των ειδικών μισθολογίων.

Σαν βόμβα έπεσε χθες το βράδυ η είδηση την οποία κάποιοι εξ ημών περιμέναμε ως επακόλουθο όλων των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν αλωθεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους! Από το υπουργείο Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι καταργούνται οι «ωριμάνσεις» στα ειδικά μισθολόγια για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, διπλωμάτες και τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ για την διετία 2017-18… Κι άρα όποιος νοσοκομειακός γιατρός, επιμελητής Α, περίμενε να γίνει διευθυντής ΕΣΥ για να αυξηθεί ο μισθός του, «ατύχησε»! Το Ταμείο είναι μείον και κανείς δεν πρόκειται πια να πάρει κάποια αύξηση στον μισθό του ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα δει έμμεσες αλλά και άμεσες μειώσεις μέσα στην επόμενη 2ετία που δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση των ειδικών μισθολογίων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο Πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο το απόγευμα, προβλέπεται ότι κόβονται από 1.1.2017 έως και τέλος του 2018 η οποιαδήποτε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή τους για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. Το μέτρο αυτό όπως εκτιμήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εξοικονομήσει δαπάνη ύψους 118 εκατομμύρια ευρώ συνολικά τα έτη 2017 και 2018.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, «σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας, η αναστολή αυτή είναι ανάλογες με τη διετή (2016-2017) αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχει επιβληθεί από το ν. 4354/2015.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως η μερική αποκατάσταση των περικοπών που υπέστησαν οι ένστολοι είναι αντισυνταγματική, ενώ ο Πάνος Καμμένος είχε δεσμευτεί για αποκατάσταση των περικοπών».