Ταξιδιωτικό γραφείο …το «ωραίο ΕΣΥ»!

  • Iatropedia
Που θα μπορούσε να νοσηλευθεί κάποιος που διαμένει σε ένα μεγάλο νησί και το ίδιο διαθέτει νοσοκομείο; Είτε στο ίδιο το νοσοκομείο του νησιού ή στη χειρότερη κάπου κοντά, θα υπέθετε ο κοινός νους. Όχι όμως. Με τους εμπνευστές του υπουργείου Υγείας όλα τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν. Που θα νοσηλεύονται από δω και στο εξής η κάτοικοι της Ρόδου και που θα εργάζεται το προσωπικό του Νοσοκομείου;

Στο πολύ …κοντινό τους νοσοκομείο στο Αττικόν στο Χαϊδάρι.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει απόφαση του υπουργείου Υγείας που ανοίγει το δρόμο για συνεργασία του Νοσοκομείου της Ρόδου με το Αττικόν τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στον τομέα παροχής των υπηρεσιών. Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και πως θα επιτευχθεί η συνεργασία αυτή;

Σύμφωνα με την απόφαση η συνεργασία θα επιτευχθεί μέσω τις μετακίνησης των ασθενών κυρίως με το ΕΚΑΒ οι οποίοι και θα νοσηλεύονται στο Αττικόν μετά από σχετική εισήγηση των γιατρών.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι θα πρέπει να μετακινούνται και οι εργαζόμενοι.

Με βάση την απόφαση η συνεργασία θα εστιασθεί:

α) στη νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών στα τμήματα και τις ειδικές μονάδες τωνσυνεργαζόμενων Νοσοκομείων. Οι ασθενείς αυτοί παραπέμπονται ύστερα απόγνώμη του θεράποντος ιατρού του Νοσοκομείου νοσηλείας του.

Η διακομιδή των ασθενών γίνεται μέσω του Ε.Κ.Α.Β. καθημερινά σε 24ωρη βάση.Τα συνεργαζόμενα Νοσοκομεία θα ενημερώνουν καθημερινά το Εθνικό ΚέντροΕπιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τυχόν μεταβολές στην δυναμικότητα τωνδιαθέσιμων κλινών.

Σε περίπτωση επείγοντος και μόνο περιστατικού επιτρέπεται η απευθείας διακομιδή περιστατικού από το ΕΚΑΒ στο συνεργαζόμενο νοσοκομείο.

Η θεραπευτική και νοσηλευτική ευθύνη των νοσηλευομένων ασθενών ανήκει στοιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό του συνεργαζόμενου νοσοκομείου για όσοχρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία.

Οι Διοικήσεις των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων έχουν την ευθύνη του ελέγχου της τήρησης των ανωτέρω.

β) στον ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψηυγειονομικής ανάγκης της κάθε περιοχής σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμιαπερίθαλψη.

γ) στην κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών,εργαστηρίων και μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου με σκοπό την μέγιστηαξιοποίηση όλων των υποδομών τους.

δ) στη μετακίνηση προσωπικού κατά τις ισχύουσες διατάξεις.