Ταραντίλης: Κάθε Παρασκευή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Δια στόματος Χαρδαλιά η ανακοίνωση των αποφάσεων

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, είναι η κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του ενημέρωσης προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, επισήμανε πως «Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας, με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης “Ελευθερία”».

Όπως ανέφερε ο ίδιος παρά τη μείωση των ενεργών κρουσμάτων υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί αν είναι γραμμικές.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.

 Όπως φαίνεται στους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πανδημία, ωστόσο, αποτελεί δυναμικό -και όχι στατικό- φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές», σημείωσε.

 Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζουν οι ειδικοί

Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για να κάνει τις εισηγήσεις της, οι οποίες στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, μετά από σχετική κυβερνητική έγκριση.

Αναφερόμενος στα σχολεία και την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Ταραντίλης είπε: «Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και η χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς

Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια
Για τους εμβολιασμούς και τις διαδικασίες για κλείσιμο ραντεβού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών».

Οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Ταραντίλη:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Σημείωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%.

Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών».

Πότε και πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Στο ερώτημα πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο απάντησε ότι αυτό θα αποφασίζεται ανάλογα με τα στοιχεία που θα έχουν στην διάθεσή τους οι ειδικοί. Για το αν θα επιδιώξει η κυβέρνηση διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια όπως η Γερμανία και η Κύπρος απάντησε ότι συμμετέχουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ όπου χορηγούνται εμβόλια ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Εμείς, είπε έχουμε εξασφαλίσει δόσεις για να εμβολιαστούν 15 εκατομμύρια πολίτες. 

Για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν προκειμένου να εμβολιαστούν είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί σοβαρά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν