Tαχύτερη πιο αξιόπιστη διάγνωση για τον καρκίνο του στόματος

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΙ) στην Γαλικία της Ισπανίας ανέπτυξαν στο πλαίσιο του προγράμματος BIOCAPS μια πρωτοποριακή, ταχύτερη και λιγότερο επεμβατική διαγνωστική τεχνική για τον εντοπισμό καρκινωμάτων στον βλεννογόνο του στόματος.

Οι κακοήθεις όγκοι στην στοματική κοιλότητα είναι η έκτη αιτία θανάτων από καρκίνο ανά τον κόσμο, γι’ αυτό και η γρήγορη, ακριβής διάγνωση, είναι εξαιρετικά σημαντική για την μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχούς θεραπείας, της επιβιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Το πρωτοποριακό στην νέα τεχνική που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η εταιρία Irida Ibérica είναι η χρήση μιας οπτικής τεχνικής που αποκαλείται φασματοσκοπία Raman: ο «ύποπτος» ιστός ακτινοβολείται με λέιζερ προκειμένου να ληφθούν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ακτινοβοληθείσα επιφάνεια χωρίς όμως επιβλαβείς παρενέργειες.

Η εναλλακτική λύση που παρέχουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα BIOCAPS παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς πρόκειται για μια μη επεμβατική τεχνική, η οποία επιτρέπει την εξέταση ιστού για ανάλυση στον ασθενή, δίχως να απαιτούνται τομές ή βιοψίες, εξηγεί ο συντονιστής της Ομάδας Νέων Υλικών Pío González. Επιπλέον, η συσκευή θα είναι φορητή και εύκολη στον χειρισμό, κάτι που σημαίνει ευελιξία και άμεσα αποτελέσματα στο ιατρείο ή το χειρουργείο καθιστώντας αχρείαστες τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Μάλιστα, εάν απαιτηθεί μπορούν να γίνουν πολλαπλές εξετάσεις χωρίς πρόβλημα αφού δεν προϋποθέτουν βιοψία, επιτρέποντας έτσι διάγνωση με τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων πριν οι όγκοι καταστούν ορατοί, σημειώνει ο επικεφαλής του προγράμματος Νίκος Εκίζογλου. Το πρώτο πρωτότυπο θα είναι έτοιμο στα τέλη του έτους και αναμένεται η χρηματοδότηση των ερευνών που θα καθορίσουν –μέσω δοκιμών in vivo με ιστούς από καρκινοπαθείς– τις ακριβείς παραμέτρους κακοήθειας τις οποίες θα εξετάζει η συσκευή. Αφού οι παράμετροι διασταυρωθούν με δείγματα από δύο νοσοκομεία της Γαλικίας, η τεχνική θα τεθεί στην διάθεση της ιατρικής κοινότητας.