Τα smartphones μπορούν να βλάψουν την ακοή

  • Iatropedia
«Χαμήλωσέ το!» Η… διαχρονική αυτή ατάκα από τους μεγαλύτερους προς τους νέους που προτιμούν την μουσική τους στο «κόκκινο», τώρα έχει ιατρική βάση!

Όσοι το παίρνουν αψήφιστα κινδυνεύουν με μόνιμη απώλεια της ακοής τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και η δυνατή μουσική στα smartphones είναι ένας σοβαρός λόγος γι’ αυτό. Το πρόβλημα με τα περισσότερα ακουστικά που συνοδεύουν smartphones και mp3 players είναι ότι κάνουν ελάχιστα για να αποκλείσουν τον περιβάλλοντα θόρυβο. Έτσι, οι χρήστες των συσκευών αυτών, όταν ακούν μουσική σε θορυβώδες αστικό περιβάλλον (στον δρόμο ή στο μετρό) απλώς… δυναμώνουν την ένταση για να ακούν καλύτερα.

Αυτό βλάπτει σιγά-σιγά την ακοή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, επισημαίνουν Καναδοί ειδικοί. Οι δυνατοί θόρυβοι προκαλούν ζημιά στα τριχωτά κύτταρα –τα αισθητικά κύτταρα της ακοής– στο έσω ους τα οποία μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Και αν καταστραφούν τα κύτταρα αυτά, η ζημιά δεν διορθώνεται, τονίζουν.

Οποιοσδήποτε θόρυβος έντασης άνω των 85 ντεσιμπέλ για ένα οκτάωρο μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Την ίδια ζημιά κάνει θόρυβος 100 dB και άνω, μόλις σε 15 λεπτά. Όταν τα αυτιά μας «κουδουνίζουν», λένε, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός προσπαθεί να προστατεύσει την ακοή από επικείμενη βλάβη. Η απομάκρυνση από την πηγή του θορύβου (συμπεριλαμβανομένης της μουσικής) και η ανάπαυση σε ήσυχο περιβάλλον για 12 ώρες θα επιτρέψει στην ακοή να ανακάμψει.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Η ακρόαση μουσικής σε έναν ήσυχο χώρο με την ένταση στο 50-60% δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να μπορούμε να ακούμε τον διπλανό μας. Αν όχι, τότε η ένταση είναι πολύ υψηλή. Ειδικά ακουστικά που αποκλείουν τον περιβάλλοντα θόρυβο βοηθούν, επιτρέποντας ακρόαση σε χαμηλότερη ένταση –και για περισσότερη ώρα. Η καλύτερη τακτική πάντως είναι η απομάκρυνση από παρατεταμένη πηγή έντονου θορύβου, η ανάπαυση της ακοής και η… κοινή λογική.