Τα σημάδια του σταφυλόκοκκου στο δέρμα

  • Iatropedia
Μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο προκαλείται από το ομώνυμο βακτήριο (Staphylococcus). Περίπου το 25% των ανθρώπων έχουν ήδη το συγκεκριμένο βακτήριο στο σώμα τους (συνήθως στην μύτη, το στόμα, τα γεννητικά όργανα, ή στην περιοχή του πρωκτού), χωρίς να εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης.

Τα πέλματα των ποδιών είναι επίσης πολύ επιρρεπή καθώς εκεί συγκεντρώνονται πολλά βακτηρίδια από το πάτωμα. Η λοίμωξη συνήθως ξεκινά με ένα μικρό κόψιμο, το οποίο μολύνεται με βακτήρια. Όταν συμβεί αυτό, τότε σε εκείνο το σημείο το δέρμα μπορεί να γίνει κιτρινωπό και ξηρό.

Οι λοιμώξεις σταφυλόκοκκου στο δέρμα εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους, από ένα σπυρί με πύον μέχρι σε μεγάλη λοίμωξη, που είναι ανθεκτική στη χρήση αντιβιοτικών και κατατρώει μεγάλο μέρος της επιδερμίδας. Η διαφορά μεταξύ όλων αυτών είναι το πόσο βαθιά φτάνει η λοίμωξη, πόσο γρήγορα εξαπλώνεται και το κατά πόσον είναι θεραπεύσιμη με αντιβιοτικά.

Ένας τύπος της λοίμωξης από σταφυλόκοκκο είναι και η κυτταρίτιδα που επηρεάζει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτή είναι θεραπεύσιμη με αντιβιοτικά. Πρόκειται για ένα είδος λοίμωξης, το οποίο είναι πολύ συχνό στο γενικό πληθυσμό και ειδικά μεταξύ ατόμων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από σταφυλόκοκκο του δέρματος;

Η κυτταρίτιδα από σταφυλόκοκκο αρχίζει συνήθως ως μια μικρή περιοχή του δέρματος με αυξημένη ευαισθησία, οίδημα και ερυθρότητα. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία αρχίζει με μια ανοικτή πληγή. Άλλες φορές, δεν υπάρχει καμία εμφανής πληγή στο δέρμα.

Τα σημάδια της κυτταρίτιδας είναι η ερυθρότητα, η αυξημένη επιτόπια θερμότητα, το οίδημα και ο πόνος. Κάθε πληγή του δέρματος που έχει αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθεί σε κυτταρίτιδα. Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί, το άτομο μπορεί να αναπτύξει πυρετό, ενίοτε με ρίγη και εφίδρωση, καθώς και πρήξιμο στην περιοχή.

Άλλες λοιμώξεις σταφυλόκοκκου του δέρματος περιλαμβάνουν το μολυσματικό κηρίο, σπυράκια με πύον και το σύνδρομο του φολιδωτού δέρματος από σταφυλόκοκκο σε μωρά και μικρά παιδιά, το οποίο προκαλεί εξάνθημα, φλύκταινες, και πυρετό.

http://www.webmd.com/