Τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το που κατοικεί κάποιος!

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 15 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις διαπιστώνει ότι οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τα υψηλά επίπεδα φτώχειας σχετίζονται με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ενώ οι διαφορές ανά περιοχές είναι τεράστιες.

Οι κοινωνικές ανισότητες θεωρούνται όλο και περισσότερο πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ωθώντας μια διεθνή ομάδα ερευνητών από 12 χώρες να ψάξουν την σχέση των διαφορών αυτών με τα κύρια αίτια θνησιμότητας σε μεγάλες αστικές περιοχές της Ευρώπης. Αναλύοντας στοιχεία σχετικά με την θνησιμότητα κατοίκων 15 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων –Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Ελσίνκι, Λισαβώνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Πράγα, Ρότερνταμ, Στοκχόλμη, Τορίνο και Ζυρίχη– κατά την οκταετία 2000-2008, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα αίτια θανάτου, σε συνάρτηση με τον αριθμό των θανάτων και τον δείκτη κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων.

Τα αίτια που βρέθηκαν στο… μικροσκόπιο αφορούσαν παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, ισχαιμικές καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο (πνεύμονα, προστάτη και μαστού) καθώς και παθήσεις του αναπνευστικού (γρίπη, πνευμονία), γαστρεντερικές ασθένειες, χρόνια ηπατική νόσο αλλά και ενδοκρινολογικά προβλήματα, διατροφικές και μεταβολικές διαταραχές π.χ. διαβήτης. Όπως διεπίστωσαν, οι κοινωνικές ανισότητες ποίκιλαν ανά πόλεις και μάλιστα σημαντικά.

Κοινός παρονομαστής, η ανέχεια. Όσο μεγαλύτερη η φτώχεια, τόσο οξύτερα τα προβλήματα υγείας και υψηλότερα τα ποσοστά θνησιμότητας για άνδρες και γυναίκες, επισημαίνουν ερευνητές του αρμόδιου Ινστιτούτου για το πρόγραμμα INEQ-CITIES. Στις γυναίκες δε, οι οικονομικές στερήσεις βρέθηκαν να έχουν άμεση σχέση με την εκδήλωση διαβήτη, ισχαιμικών επεισοδίων, χρόνιας ηπατικής νόσου και αναπνευστικών παθήσεων στην πλειονότητα των πόλεων που εξετάσθηκαν.