Τα «πειράματα» της ηγεσίας του ΥΥΚΑ άφησαν χωρίς φάρμακα καρκινοπαθείς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε χθες τη νέα, απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία με αφορμή όσα έλαβαν χώρα στο ΠΓΝ "Λαικό" με δεκάδες ασθενείς να μην μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία λόγω των ελλείψεων!

Στο «Λαϊκό» υπήρξε χθες έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα πολλοί καρκινοπαθείς να μην υποβληθούν στις απαραίτητες για την ζωή τους θεραπείες. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία όπως είναι ο «Ανδρέας Συγγρός» από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά (για τον HIV).

Το πρόβλημα είναι εμφανές παντού καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων οι υπεύθυνοι των οποίων έγραφαν μέχρι πρόσφατα στις συνταγές των ασθενών «στερούνται» και τους έστελναν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό δες ίσχυσε τον Ιανουάριο… Αντί αυτού ο κ. Πολάκης ρίχνει ευθύνες στους διοικητές που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κάλεσε χθες την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα».

Το ιστορικό

Τα «ακριβά», νοσοκομειακής χρήσης φάρμακα έχουν αποτελέσει την τελευταία 2ετία αντικείμενο μεγάλης ταλαιπωρίας για τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες ασθενείς της χώρας καθώς έχουν γίνει «μπαλάκι» από τα νοσοκομειακά φαρμακεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και το αντίστροφο.

Διαβάστε προηγούμενα δημοσιεύματά μας για το θέμα εδώ και εδώ.

Η τελευταία ηγεσία του ΥΥΚΑ με εγκύκλιό της αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο, την μη χορήγηση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τα κρατικά νοσοκομεία από 1/1/2016. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, με ευθύνη των διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων θα γίνεται συνεχής και συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου και της σχετικής δαπάνης. Αλλά χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια, τι είδους επιτήρηση να κάνουν οι διοικητές;