Τα παζάρια για τις νέες τιμές στα φάρμακα! Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις

  • Iatropedia
Μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά να έχουν λάβει νέες τιμές καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ανατιμολόγησης.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Συζητήσεις, ζυμώσεις αλλά και παζάρια είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τον καθορισμό των νέων τιμών στα φάρμακα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανήρτησε την περασμένη εβδομάδα τις προτεινόμενες τιμές και ακολούθησε το τριήμερο περιθώριο για ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Τα «παζάρια» για τις τιμές των φαρμάκων που λήγουν οσονούπω, περιείχαν ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες αλλά και κατ ιδίαν συνομιλίες έπειτα από σχετική παρότρυνση της ηγεσίας του ΕΟΦ.

Την Τετάρτη οι τιμές μετά και από τις σχετικές διαπραγματεύσεις θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η επιτροπή τιμών για να αποφανθεί οριστικά για το ζήτημα.

Πάντως με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων ο Μάκης Βορίδης ευελπιστεί να εξοικονομήσει περί τα 50 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με τα άλλα μέτρα που προωθεί όπως το μεγαλύτερο ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων να μειώσει κοντά στα 150 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη.