Τα πάνω-κάτω στην τιμολόγηση των φαρμάκων- η ΝΔ μιλάει για «δώρο» στη Φαρμακοβιομηχανία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΣΦΕΕ
Νέα κριτήρια για την τιμολόγηση των φαρμάκων φέρνει το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει ακόμα και ανατιμολογήσεις προς τα ...πάνω όπου χρειαστεί. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τ. υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε την εξέλιξη αυτή αναφέροντας ότι ο κ. Ξανθός "κάνει δώρο στη Φαρμακοβιομηχανία".

Μάλιστα σε ερώτημα που έθεσε στον κ. Ξανθό στη Βουλή, πήρε την απάντηση ότι πολλές Φαρμακοβιομηχανίες απειλούν να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά και ως εκ τούτου, προσπαθεί να τις ικανοποιήσει. Και ο κ. Γεωργιάδης όπως είναι φυσικό, συγκρίνει την δική του πολιτική στο ΥΥΚΑ με την σημερινή και «βλέπει» δώρα προς τους φαρμακοβιομήχανους και το γεγονός ότι «υποκύπτει ο ΥΥΚΑ σε εκβιασμούς»…

On και off patent φάρμακα θα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Ενώ η τιμή των γενοσήμων θα υπολογίζεται στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς μετά τη λήξη της πατέντας του.  Προβλέπεται επίσης ότι για να λάβει τιμή ένα φάρμακο αναφοράς, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον 3 κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ανατιμολογήσεις προς τα πάνω

Στο νομοσχέδιο εξάλλου αναφέρεται ότι τόσο τα οn patent όσο και για τα οff patent, των οποίων η τιμή στο τελευταίο δελτίο τιμών ήταν κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρωζώνης, θα ανατιμολογηθούν προς τα πάνω.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις αλλαγές αυτές δημιουργείται ένα πιο σταθερό πλαίσιο ως προς την αξιοπιστία των τιμών αναφοράς, το οποίο δεν εξαρτάται από συναλλαγματικές διαφορές.