Τα νέα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών «εμποδίζουν» την πληρωμή των εφημεριών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μετά τους γιατρούς στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ, τώρα και οι γιατροί στο ΓΝΠ Τζάνειο αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να μην λάβουν τις εφημερίες προηγούμενων μηνών λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει με το νέο ωράριο.

Τα πρώτα προβλήματα φάνηκαν όταν η Επίτροπος για το Παίδων «Αγία Σοφία» και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής επέστρεψε χωρίς υπογραφή τα εντάλματα πληρωμής για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, επικαλούμενη τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο. Καθώς ο νόμος προβλέπει ότι η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες και ο ανώτερος χρόνος συνεχούς εργασίας τις 12 ώρες , τα προγράμματα δεν «βγαίνουν».

Πιο πρόσφατα εξάλλου, ο επίτροπος για το Τζάνειο έπραξε τα ίδια για τις εφημερίες του περασμένου Ιουνίου αποστέλλοντας μάλιστα ενημερωτικό σημείωμα στο νοσοκομείο, ζητώντας από κάθε γιατρό να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι ξεπέρασε με δική του ευθύνη το 48ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των γιατρών πριν καταγραφεί το δεύτερο περιστατικό άρνησης έγκρισης ενταλμάτων– δεσμεύθηκε ότι έως τις 10 α Αυγούστου, θα έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα. Αλλά σήμερα έχουμε 7 Αυγούστου και δεν έχει βρεθεί λύση!

Και μην ξεχνάμε ότι παραμένουν για 5ο μήνα απλήρωτοι οι επικουρικοί γιατροί στη Χαλκίδα, και  υπάρχει πρόβλημα  με τους επικουρικούς γιατρούς σε Πειραιά, Ιωάννινα και Αγρίνιο.