Τα μέλη του ΙΣΑ ανησυχούν για την επάρκεια σε εμβόλια ηπατίτιδας Α

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την έλλειψη του εμβολίου της ηπατίτιδας Α και ζητά από το υπουργείο Υγείας να ενημερώσει εάν έχει διασφαλίσει την επάρκεια εμβολίων στην ελληνική αγορά.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι έχει δεχθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες «εμβόλια έχουν αρχίσει να εκλείπουν τους τελευταίους μήνες από την ελληνική αγορά καθώς δεν είχαν γίνει εγκαίρως οι αναγκαίες παραγγελίες στις εταιρίες που τα παράγουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες».

Την έλλειψη του εμβολίου για την ηπατίτιδα Α, παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Α.Μπένος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, στην οποία αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία της παρασκευάστριας εταιρίας να εφοδιάσει την αγορά, τονίζουν οι γιατροί της Αθήνας.

«Ο ΙΣΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία αυτή την κατάσταση και ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν έχει μεριμνήσει για την επάρκεια των εμβολίων στην ελληνική αγορά κάνοντας τις αναγκαίες παραγγελίες, με δεδομένο ότι ήταν αναμενόμενες οι αυξημένες ανάγκες της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ που ζητά από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζο και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

– Από πότε ξεκίνησε να παρουσιάζεται έλλειψη εμβολίων για την ηπατίτιδα Α και για ποιο λόγο δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως η παρασκευάστρια εταιρία να εισάγει τις απαιτούμενες ποσότητες. Πότε πρόκειται να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

– Τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων, με δεδομένο τις αναμενόμενες αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφύγων και των μεταναστών.

-Για ποια εμβόλια έχει ζητηθεί από τις παρασκευάστριες εταιρίες να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες και ποιες είναι οι επιπλέον παραγγελίες που έχουν γίνει.

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και υπενθυμίζει ότι αναμένει σαφείς απαντήσεις και στα ερωτήματα που έχει θέσει σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό για τους ψεκασμούς καθώς και το πώς υλοποιήθηκαν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών από τις περιφέρειες.