Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς εξαπλώνονται όλο και περισσότερο

  • Iatropedia
Μπορεί να είναι μικρά αλλά είναι… πολλά και έχουν εξαπλωθεί επικίνδυνα πολύ: τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς μπορούν να καταστούν μείζων απειλή για την υγεία ακόμη και για χώρες που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, επισημαίνουν ειδικοί.

Χάρτες που δείχνουν την εξάπλωση δύο ειδών κουνουπιού τα οποία ευθύνονται για την μετάδοση του δάγκειου πυρετού και του ιού chikungunya αποκαλύπτουν ότι η φτερωτή απειλή σιγά-σιγά έχει φθάσει σε νέες περιοχές όπου δεν υπήρχε πριν. Ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που κατήρτισαν τους χάρτες αυτούς προειδοποιούν ότι το ασιατικό κουνούπι-τίγρης, γνωστός φορέας των ανωτέρω ασθενειών, έχει εξαπλωθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της νότιας Ευρώπης και της Κίνας ενώ σε σχετική μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό eLife αναφέρουν περιοχές ακόμη και στην Ευρώπη οι οποίες είναι κατάλληλες για την επιβίωση του συγκεκριμένου είδους.

Στους χάρτες που δημιουργήθηκαν με την βοήθεια αρχείων εθνικών εντομολογικών ερευνών και δημοσιευμένων πηγών σε διάφορες γλώσσες, φαίνεται ότι αστικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο ευνοούν την εξάπλωση του είδους Aedes aegypti που μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό καθώς βρίσκει καταφύγιο και γεννά τα αυγά του όπου βρει πιο βολικά –άδειες γλάστρες, κουβάδες, στο εσωτερικό άχρηστων ελαστικών οχημάτων που μαζεύουν βρόχινο νερό κλπ. Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση τόσο του κουνουπιού-τίγρη (Aedes albopictus) όσο και του Α. aegypti, θέτοντας σε κίνδυνο με τις ασθένειες που μεταφέρουν σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

Ήδη, αμφότερα έχουν εντοπισθεί σε μεγάλους αριθμούς στην Βραζιλία, την Κίνα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ. Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι το κουνούπι-τίγρης μπορεί να «ξεχειμωνιάζει» σε πιο ψυχρές περιοχές από τους τροπικούς όπου κυρίως ενδημεί, παραμένοντας σε αδράνεια μέχρι να ζεστάνει ο καιρός. Χρησιμοποιώντας δε τα ποντοπόρα πλοία ή τις οδικές αρτηρίες για να διευρύνει την ακτίνα δράσης του μπορεί να αλλάζει… ηπείρους.