Τα κουνούπια απειλούν με θανατηφόρες ασθένειες και την Ευρώπη!

  • Iatropedia
Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο να πληγεί η Ευρώπη από μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια και παράσιτα-φορείς όπως τα τσιμπούρια.

Αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου που μέχρι σήμερα έπλητταν συνήθως τον Τρίτο Κόσμο, στο μέλλον θα απειλούν χώρες όπως την Βρετανία και τον ευρωπαϊκό Νότο, υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί σε θέματα υγείας. Όπως επισημαίνουν σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases, οι κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ευνοούν την εξάπλωση εντόμων και παρασίτων φορέων μολυσματικών ασθενειών (κουνούπια, κρότωνες κ.ά.) σε περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία, όπου την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών τους.

Μάλιστα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία θα παρείχαν ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό του ασιατικού κουνουπιού-τίγρη το οποίο μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό και τον ιό chikungunya. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα είχε αποτέλεσμα την παράταση της εποχής των κουνουπιών για έναν ολόκληρο μήνα στην Βρετανία και επέκταση των περιοχών που θα μπορούσαν να ζήσουν σχεδόν κατά το ένα τρίτο τις επόμενες δεκαετίες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στην Βρετανία, όπου σήμερα απαντώνται 34 διαφορετικά είδη κουνουπιών, οι κλιματικές συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, απλώς ακόμη δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα σε ανθρώπους, σημειώνουν. Το ενδεχόμενο μολυσματικών ασθενειών δεν είναι τόσο απίθανο όσο δείχνει, υποστηρίζουν. Το 2003 στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου 9.862 άτομα, εκ των οποίων 264 πέθαναν. Προς το παρόν, εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου όπως και για τον δάγκειο πυρετό και τον ιό chikungunya δεν υπάρχει.