Τα ΗΤΑ στο μικροσκόπιο λίγο καιρό πριν τα «δούμε» σε εφαρμογή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως είπε μιλώντας σε συνέδριο για τα ΗΤΑ, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία του HTA σχετίζεται με όλα τα προϊόντα υγείας. Κάθε κράτος, ανέφερε, θα πρέπει να ακολουθεί το δικό του σύστημα αξιολόγησης, αν και στην αρχή μπορεί να ακολουθήσει την «πεπατημένη μεταφοράς κόστους από άλλες χώρες».

Επεσήμανε ακόμη ότι ο ΕΟΠΥΥ εισέρχεται σταδιακά στη λογική του ΗΤΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα όφειλε όλα αυτά τα χρόνια να έχει αναπτύξει και παράξει σχετική γνώση, ενώ είναι απαραίτητο να διατηρείται μια συνέχεια στο σχεδιασμό της πολιτικής Υγείας και όχι ο εκάστοτε υπουργός να ακυρώνει το έργο του προηγούμενου.

Ο κ. Γεώργιος- Φίλιππος Ταραντίλης, αναπληρωτής διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία οργανισμού ΗΤΑ στην Ελλάδα, η εισαγωγή νέων θεραπειών ή παρεμβάσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. Η δημιουργία του Οργανισμού ΗΤΑ ήταν αναγκαιότητα, αλλά και προτεραιότητα για τη χώρα. Θα πρέπει να είναι ένας φορέας που θα παράγει γνωμοδοτήσεις και συστάσεις για την ενσωμάτωση τεχνολογιών στην θεραπευτική πρακτική.

Σχολίασε επίσης θετικά την επιλογή της νομικής μορφής του Φορέα, ώστε να υπάρχει ευελιξία και να αποφεύγονται οι αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης υπάρχει και σκέψη για τη συγκρότηση διοικητικού και επιπλέον επιστημονικού συμβουλίου. Γενικότερα, το σύστημα ΗΤΑ θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα, υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης.

Ξεχωριστές διευθύνσεις

Όσον αφορά στη διάρθρωσή του, έχει προταθεί η δημιουργία ξεχωριστών διευθύνσεων, όπως διεύθυνση κλινικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικοοικονομικής αξιολόγησης για τα φάρμακα αλλά και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, Διεύθυνση προσωπικού, Διεύθυνση Πληροφορικής και Νομική Διεύθυνση. Ο Φορέας θα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όσον αφορά στη χρηματοδότησή του, έχει προταθεί η υποβολή τέλους ανά φάκελο.

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ακόμη ότι από τις  80-90 θεραπείες το χρόνο (horizon scanning), δεν θα είναι δυνατόν να αξιολογούνται όλες, ενώ σημείωσε ότι στις 180 ημέρες που θα διαρκεί η διαδικασία, θα συμπεριλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση τιμών.

evidence based decision making

Τέλος η κ. Δέσποινα Μακριδάκη, αντιπρόεδρος ΕΟΦ και πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), σημείωσε ότι χρειάστηκαν 3 χρόνια σοβαρής και συστηματικής δουλειάς «ώστε να είμαστε μια αναπνοή από μια κατάσταση που θα μας φέρει πριν από το νέο Φορέα». Επίσης ανέφερε ότι η διαδικασία “evidence based decision making” είναι ένα δυναμικό εφαλτήριο, το οποίο θα επιτρέψει την εκτέλεση των σωστών κινήσεων.

Ο χώρος της ιατρικής τεχνολογίας είναι ένας δυναμικός χώρος και οι όποιες προσεγγίσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και προσεκτικές όσον αφορά την αξιοπιστία του συστήματος έναντι των ασθενών. Είναι σαφές ότι πλέον δεν θα μιλάμε μόνο για τιμή, αλλά για την αξία ενός προϊόντος. Θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, στο βαθμό που αυτή συνάδει με τις αρχές μας, τις επιλογές μας και τις ιδιαιτερότητές μας ως χώρα και ως σύστημα υγείας.

Σε παρέμβασή της η κα Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρος του ΕΟΦ, ανέφερε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να δημιουργεί φυτώρια επιστημόνων που θα δουλεύουν με επαγγελματικό τρόπο, αναφορά που σχετίζεται με τη διαδικασία της συνέχειας στη λειτουργία των δημόσιων Φορέων, ειδικά σε επίπεδο ΗΤΑ.