Τα γονίδιά μας αλλάζουν με… τον καιρό!

Οι αλλαγές του κλίματος επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τα γονίδιά μας αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα σε 16.000 άτομα παγκοσμίως η οποία δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Ο καιρός, και κυρίως το κρύο, αλλάζει την λειτουργία των γονιδίων. Από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο στο βόρειο ημισφαίριο και από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο στο νότιο ημισφαίριο, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και ιδίως αυτά που έχουν σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, τις φλεγμονές και τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με την μεγάλη αυτή έρευνα, τους μήνες αυτούς παρατηρήθηκε αύξηση της γρίπης και των φλεγμονών, αλλά και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του διαβήτη Τύπου 1 και των καρδιοπαθειών.

Το παράξενο που έδειξε η έρευνα ήταν ότι στις περιοχές του κόσμου όπου το κλίμα δεν αλλάζει και η θερμοκρασία μένει σταθερή, δεν υπήρχαν αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων που ευθύνονται για τις συγκεκριμένες ασθένειες. Βεβαίως στην περιοχή του ισημερινού παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας την εποχή των βροχών, όμως αυτό ήταν αναμενόμενο.

Στην Ισλανδία όμως, που πάντα έχει κρύο, δεν παρατηρήθηκε απολύτως καμία αλλαγή, επιδείνωση ή βελτίωση, μείωση ή αύξηση στις ασθένειες αυτές. Επίσης δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στον μεταβολισμό. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι αλλαγές του καιρού, και δη όταν πιάνει κρύο, επηρεάζουν τα γονίδια και… αλλάζουν την συμπεριφορά τους.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends