Τα γενόσημα η δραστική ουσία και οι αντιδράσεις των γιατρών! Τι θα δει η τρόικα στα φάρμακα

  • Iatropedia
Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσει το νομοσχέδιο για τα φάρμακα που αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο σε λίγα 24ωρα. Κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς για να επιλέγουν γενόσημα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο ενώ το πιο πιθανό είναι να έχει και αλλαγές για τη δραστική ουσία με την οποία πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Προσπάθειες για να πεισθεί η τρόικα και να συμφωνήσει ώστε οι γιατροί στη χώρα μας να μη συνταγραφούν μόνο με τη δραστική ουσία αλλά και με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων αναμένεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείυ Υγείας στη συνάντηση με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η συγκεκριμένη ρύθμιση βαίνει προς αλλαγή και με νέα τροποποίηση θα επιτρέπεται στους γιατρούς να αναφέρουν και εμπορική ονομασία στις συνταγές τους.

Στο μεταξύ το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στους δανειστές μας θα περιλαμβάνει τα κριτήρια που θα δοθούν σε φαρμακοποιούς, γιατρούς και ασθενείς για να επιλέγουν τα γενόσημα φάρμακα. Μεταξύ αυτών όπως ήδη έχει γνωστοποιηθεί είναι η απαλλαγή των φαρμακοποιών από το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) εάν έχουν προωθήσει γενόσημα σε ποσοστό 60% αλλά και μειωμένη κατά 50% συμμετοχή των ασθενών στην αγορά τους.

Για τους γιατρούς τα κίνητρα θα συζητηθούν με εκπροσώπους του κλάδου αλλά αγκάθι εξακολουθεί να είναι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι υπάρχει ήδη νόμος που επιβάλει οι γιατροί να συνταγογραφούν μόνο με δραστική ουσία και όχι με εμπορική ονομασία φαρμάκου, αλλά άφησε υπονοούμενο ότι μπορεί και να εξετασθεί το θέμα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αφήσει ελεύθερες τις τιμές των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους (off patent) χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει πως θα καθορίζονται οι τιμές των γενοσήμων οι οποίες είναι εξαρτώμενες από τα off patent.

Σε ότι αφορά στα γενόσημα ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις των τιμών τους μετά βέβαια και τις αποκαλύψεις που θέλουν στη χώρα μας τα γενόσημα να πωλούνται ακόμη και κατά 880% ακριβότερα από ότι στη Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χημειοθεραπείες έγκλημα στον Ευαγγελισμό! Γιατί λιποθυμούν οι εργαζόμενοι;

Έλεγχοι στις φυσικοθεραπείες για υπερβάσεις! Ετοιμάζεται νέο ψαλίδι

Δωρεάν φάρμακα για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας δίνει ο ΣΦΕΕ

Επίθεση Άδωνι κατά δημοσιογράφων: «είστε στρουμφάκια και ανακριτές»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν