Τα φάρμακα που προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση! Τα μέτωπα οι πιέσεις και η τρόικα

  • Iatropedia
Από τη μία η κυβέρνηση έχει μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα για να αποφύγει την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ. Από την άλλη οι άλλες συνταγές, σε αυτές που μπήκε πλαφόν, κάνουν τους 60.000 γιατρούς της χώρας να καταφέρονται κατά του υπουργείου Υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Φάρμακα όχι από τα σούπερ μάρκετ αλλά με το σταγονόμετρο θα απολαμβάνουν για το 2014 οι Έλληνες ασθενείς.

Από τη μία η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκρατήσει ένα πιθανό μέτωπο αντιδράσεων από τους φαρμακοποιούς σε περίπτωση που τα ΜΗΣΥΦΑ διατεθούν και από άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων. Γι αυτό και ακόμη ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε συμφωνεί με την πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Αυτό που σχεδιάζεται τώρα είναι να απελευθερωθεί η τιμή τους αλλά προς τα κάτω όπως σημειώνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει ένα επιχείρημα απέναντι στους δανειστές μας που επιμένουν. Βέβαια κυβερνητικοί παράγοντες –όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr- έχουν δεσμευτεί στους φαρμακοποιούς ότι το μέτρο δε θα περάσει τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

Κάπου εκεί θα διεξαχθούν και οι εκλογές γι αυτό μας πιέζουν, τονίζουν οι φαρμακοποιοί που εκτιμούν ότι έχουν μπει στη μέση ενός προεκλογικού παιχνιδιού.

Πάντως οι τροικανοί αναμένουν έως τον Μάρτιο το αργότερο να έχει λυθεί το θέμα.

Αντιδράσεων συνέχεια για το πλαφόν

Από την άλλη το πλαφόν στη συνταγογράφηση που επέβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε γιατρούς από όλη τη χώρα. Οι γιατροί που πρέπει να μειώσουν κατά 20% το κόστος της συνταγογράφησής τους σε σχέση με πέρυσι, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους ειδικά όσους χρειάζονται ακριβά φάρμακα.

Είναι ενδεικτικό της ρύθμισης ότι γενόσημα και πρωτότυπα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι καθώς δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Ούτε όμως μπόνους υπάρχει για όσους γιατρούς συνταγογραφούν γενόσημα παρότι ο Άδωνις Γεωργιάδης διατυμπάνιζε ότι θα επιβράβευε όσους γιατρούς χορηγούσαν γενόσημα πιο φθηνά και θα συνέβαλαν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άλλωστε το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη φαρμακευτικής της πολιτική είναι ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στη χώρα μας για να γίνουμε …Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα λειτουργεί το ΠΕΔΥ του Άδωνι! Όλες οι αλλαγές για ασθενείς-εργαζόμενους

Μετακομίζει όπως είναι επιπλωμένος ο ΕΟΠΥΥ! Πως θα μεταφερθούν δομές, μηχανήματα, υλικά

Στο πόδι για τη γρίπη! Σε έξαρση ο ιός. Πώς να προφυλαχτείτε

Στη βουλή το νομοσχέδιο Άδωνι για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Οι αντιδράσεις και οι υποσχέσεις