Τα είπε «έξω από τα δόντια» ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ήταν μαραθώνια και επεισοδιακή καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας κατέθεσε για δεύτερη φορά στοιχεία για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν" μετά από δικό του αίτημα προκειμένου, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για την περίοδο που ήταν υπουργός. Ο κ. Λοβέρδος επέρριψε ευθύνες στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του νοσοκομείου, Ανδρέα Μαρτίνη και ξεκαθάρισε θέματα και χειρισμούς που τον αφορούν...

 

Ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «πως αποτολμήσατε να βγάλετε από τα σκοτάδια και να φέρετε έναν άνθρωπο υπόδικο μπροστά σε αυτή την Επιτροπή της Βουλής, για να κάνει τι; Να σας πει την αλήθεια; Ή να σας πει αυτά που εσείς θέλατε να σας πει;». Και πρόσθεσε ότι ο κ. Μαρτίνης στην κατάθεσή του είχε κατηγορήσεις του πρώην υπουργούς Υγείας Αβραμόπουλο, Λοβέρδο και Γεωργιάδη ότι παρέδωσαν το «Ντυνάν» στον Βγενόπουλο.

Όταν ολοκληρώθηκε η οκτάωρη κατάθεση του, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να κάνει ξεχωριστή δήλωση που είχε ετοιμάσει και η οποία περιείχε χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «έσχατο σημείο πολιτικής και ηθικής εξαχρείωσης», ενώ σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του είπε ότι έκανε «περισσότερα πράγματα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος για την σωτηρία του».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του για «στημένη υπόθεση και μάλιστα εκ του προχείρου καθαρά για πολιτικούς λόγους».Είπε δε ότι «στην προσπάθειά σας να ξεφύγετε από τα πολιτικά βάραθρα που σας έχει ρίξει η ανικανότητα, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία σας, τραυλίζετε ανυπόστατες ψευδοαιτιάσεις χρησιμοποιώντας τελείως αναξιόπιστους και αφερέγγυους μάρτυρες»…

Τους κατηγόρησε ότι από την αρχή γνώριζαν ότι η Επιτροπή δεν έχει κανένα απολύτως αντικείμενο σε ό,τι αφορά τον ίδιον και ότι έχουν προαποφασίσει το πόρισμα, αποδίδοντάς τους «πολιτικό αμοραλισμό που σας έχει πωρώσει και σας έχει μεταβάλλει σε αδίστακτους θεσιθήρες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα έκανε λόγο για «ηθικό ευτελισμό» της κυβέρνησης και κάλεσε τα μέλη της πλειοψηφίας να του ζητήσουν συγγνώμη.

Η δήλωση του κ. Λοβέρδου προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τον κατηγόρησαν για αλαζονεία και περιφρόνηση του ρόλου της Επιτροπής και ότι αδίκως αποδίδει αποδίδει στα μέλη της πλειοψηφίας «στοχεύσεις και μεθοδεύσεις εναντίον του».