Τα «χρονομετρημένα» ιατρικά ραντεβού τεντώνουν το σχοινί γιατρών- ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ατομικά και χρονικά όρια εξυπηρέτησης ασφαλισμένων στα συμβεβλημένα ιατρεία από 1η Οκτωβρίου εξωθούν στα άκρα τις σχέσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε παρακάτω ανοιχτή επιστολή από τον ΙΣ Πατρών:

Αγαπητέ ασφαλισμένε,

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία διαβούλευση με τους ιατρούς, αποφάσισε μέσω ασαφών εγκυκλίων την μεταβολή του τρόπου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από 1η Οκτωβρίου, με οριζόντια ατομικά και χρονικά όρια εξυπηρέτησης στα συμβεβλημένα ιατρεία.

Συγκεκριμένα, καθιερώνεται πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ  και ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης 15 περίπου λεπτά.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι πέραν αυτών των ορίων, η επίσκεψη θεωρείται ιδιωτική, ακόμη και εάν ο ιατρός έχει διαθέσιμα ραντεβού στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, από το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων το μήνα.

Σημειωτέον ότι ο ιατρός αμείβεται για αυτές τις επισκέψεις από τον ΕΟΠΥΥ με πάγια καθυστέρηση ενός εξαμήνου, κάτω από 3 ευρώ έκαστη (10 ευρώ μεικτά), μετά από την αφαίρεση των εισφορών ΕΦΚΑ και φόρων.

Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θελήσουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους για την ταλαιπωρία που θα υποστούν από το νέο σύστημα, τους παρέχεται η δυνατότητα να καταθέσουν έγγραφη αναφορά στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος             Ο Αντιπρόεδρος                  Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου  Γεώργιος Σκρουμπής      Γεώργιος Πατριαρχέας