Τα αγκάθια Άδωνι στον νέο ΕΟΠΥΥ! Αναζητείται ρευστό για…φως νερό τηλέφωνο!

  • Iatropedia
Τελικά μόνο στα χαρτιά φαίνεται ότι θα γίνει η Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς μέχρι στιγμής όλα είναι στον αέρα. Τι λείπει στον Άδωνι Γεωργιάδη;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να έχει υπολογίσει τα πάντα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, δεν έχει όμως λύσει ένα βασικό πρόβλημα: αυτό του ρευστού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr το νομοσχέδιο δε συνοδεύτηκε ποτέ από υλικοτεχνική μελέτη με συνέπεια σήμερα να μην υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για το πως θα πληρωθούν οι γιατροί που θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αλλά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι.

Μέχρι σήμερα το προσωπικό που απασχολούνταν στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ αμείβονταν από χρήματα που είχαν εγγραφεί από τον προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ. Πλέον όμως με τη μεταφορά τους στις υγειονομικές περιφέρειες δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκταμίευση χρημάτων. Όχι μόνο για τους μισθούς αλλά ούτε καν για φως, νερό, τηλέφωνο των πολυϊατρείων που θα απομείνουν και δε θα κλείσουν.

“Πρέπει να αλλάξει όλος ο προϋπολογισμός του κράτους για να μεταφερθούν τα κονδύλια στις υγειονομικές περιφέρειες” έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας με αφορμή την προώθηση του νομοσχεδίου.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Αττική όπου υπάρχουν τα περισσότερα πολυϊατρεία και λιγότερο στην περιφέρεια όπου το προσωπικό θα μπορεί να …μετακομίσει και στα κέντρα υγείας.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Πονοκέφαλος επικρατεί στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας και για τα ίδια τα κτίρια που σήμερα στεγάζουν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Όσα δεν πληρούν τις γεωγραφικές προϋποθέσεις και βρίσκονται κοντά σε άλλες δομές υγείας θα κλείσουν και τα κτίρια θα ξενοικιαστούν όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ρευστό θα χρειασθεί τόσο για τη μετακόμιση ειδικά όταν υπάρχει τεχνολογικός εξοπλισμός, όσο και για τα συμβόλαια που είχε συνάψει παλιά το ΙΚΑ με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Πρόκειται για άλλο ένα αγκάθι που θα έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το οποίο ελπίζει να απαλλαγεί τουλάχιστον από τους μισούς γιατρούς που σήμερα υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεδριάζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παρουσία κομμάτων! Η ύστατη μάχη για τις απολύσεις

Μπλόκο γιατρών για τα σχέδια Άδωνι! Απεργούν όλοι την Πέμπτη

Δραματική επιστολή παιδιάτρου για το κούρεμα στα φάρμακα των παιδιών!

Τι είδε ο υπουργός στο Καστελόριζο! Οι ξεχασμένοι ασθενείς και ο…ρομαντισμός Άδωνι! (ΦΩΤΟ)