Τα 7 “θαύματα” που έδωσαν ελπίδα στον κόσμο το 2015

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
2015
Καθώς το 2015 μας αποχαιρέτησε και στο κατώφλι μας στέκεται πλέον το 2016, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε πίσω και να αναλογιστούμε τι κερδίσαμε την χρονιά που έφυγε σε επίπεδο μικρών ιατρικών "θαυμάτων".

Μπορεί το 2015 να ήταν (ακόμα) μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά υπήρξαν και μερικά πράγματα που μας γέμισαν με αισιοδοξία. Πράγματα που έχουν να κάνουν με την υγεία μας και τις προοπτικές που ανοίγονται για καλύτερη περίθαλψη με νέες τεχνικές και τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τις 7 πιο σημαντικές καινοτομίες του 2015 στον ιατρικό τομέα. Μερικές από αυτές μπορεί να αλλάξουν ακόμη και το πρόσωπο της ιατρικής, όπως το ξέρουμε…

2015
Γενετικά τροποποιημένος ιός της πολιομυελίτιδας χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων -και μάλιστα στον εγκέφαλο- ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της “επάρατης νόσου”.

2015
Νεογέννητο 14 εβδομάδων διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Αλλά με μια πρότυπη μέθοδο, οι γιατροί κατάφεραν να “επαναπρογραμματίσουν” τα κύτταρα-Τ της μικρής Ashleigh Richards με γονιδιακή θεραπεία και να αντιστρέψουν την εξέλιξη της λευχαιμίας. Πλέον η μικρή έχει πολλές ελπίδες να ζήσει μια κανονική ζωή.

7-3
Εγκεφαλική τηλεπικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον επινόησαν την τεχνολογία BBI (brain-to-brain interfacing) που συνδυάζει νευροαπεικόνιση και νευροδιέγερση, ώστε να επιτραπεί στους εγκεφάλους του “αποστολέα” και του “δέκτη” να επικοινωνούν απευθείας μέσω νευρονικής κωδικοποίησης.

2015
Τρισδιάστατη εκτύπωση σχεδόν για κάθε πιθανό και απίθανο τμήμα του ανθρωπίνου σώματος. Χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση και απεικόνιση, ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια ανέπτυξαν έναν οδηγό 3D-εκτύπωσης που μπορεί να βοηθήσει στο να αναγεννηθούν οι αισθητικές και κινητικές λειτουργίες των νεύρων ενός αρουραίου μετά από έναν τραυματισμό, δίνοντάς τους ουσιαστικά τη δυνατότητα να αναγεννούν κατεστραμμένα νεύρα! Επίσης, υπήρχε η περίπτωση ενός 54χρονου ασθενή με καρκίνο από την Ισπανία που του αφαιρέθηκε ένα τμήμα της θωρακικής του κοιλότητας του και ολόκληρο το στέρνο του αντικαταστάθηκε. Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα 3D-τυπωμένο πλευρό τιτανίου και ένα νέο κομμάτι για το στέρνο του που ταιριάζουν απόλυτα και έτσι έσωσαν επί της ουσίας την ζωή του. Τέλος, υπήρχε η “Χαν Χαν”, ένα 3χρονο κορίτσι στην Κίνα που έπασχε από μια σπάνια πάθηση η οποία είχε ως αποτέλεσμα το κεφάλι της να μεγαλώνει τέσσερις φορές από το κανονικό του μέγεθος. Για την αποφυγή δυνητικά επιβλαβών πιέσεων στους ιστούς του εγκεφάλου, η Χαν Χαν υποβλήθηκε σε εγχείρηση 17 ωρών που κατέληξε στην πρώτη επιτυχημένη πλήρη ανακατασκευή του κρανίου στην ιστορία με τη χρήση 3D τεχνολογίας εκτύπωσης. Η χειρουργική ομάδα χρησιμοποίησε 3D ανακατασκευή και 3D εκτύπωση για να δημιουργήσει ένα νέο κρανίο τιτανίου στο οποίο επανατοποθετήθηκε ο εγκέφαλος της μικρής και απέτρεψε μελλοντικές επιπλοκές.

2015
Μεγάλη νίκη επί του καταρράκτη των ματιών. Επιστήμονες από την Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα κολλύριο που “λιώνει” τον καταρράκτη. Το κολλύριο βασίζεται σε μία στεροειδή ουσία, τη λανοστερόλη, η οποία όχι μόνο μίκρυνε τον καταρράκτη στα μάτια ανθρώπων, αλλά τα προστάτευσε από το να επανέλθει η πάθηση.

2015
Πιο κοντά στην γέννηση μωρών από βλαστικά κύτταρα δύο ατόμων ανεξαρτήτου φύλου! Μια ομάδα ερευνητών από όλο τον κόσμο κατάφερε να επαναπρογραμματίσει βλαστικά κύτταρα από το δέρμα ενηλίκων και δημιούργησαν λειτουργικά κύτταρα σπέρματος και ωαρίων. Ανάμεσα σε 10 διαφορετικούς δότες, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν νέα ανθρώπινα αρχέγονα γεννητικά κύτταρα που αποδείχθηκε ότι είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από έμβρυα.

2015
Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους στην ιστορία. Ομάδα χειρουργών από τη Νότια Αφρική, πραγματοποίησαν επιτυχή επέμβαση διάρκειας 9 ωρών σε έναν 21χρονο που έχασε το πέος του μετά από ατύχημα και επιπλοκές σε απλή επέμβαση περιτομής. Η ομάδα χρησιμοποίησε μικροσκοπική χειρουργική επέμβαση για να συνδέσει μικρά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, τεχνική παρόμοια με την εκείνη που χρησιμοποιείται για μεταμοσχεύσεις προσώπου.

http://www.medicaldaily.com