Συζήτηση για αιμοδοσίες και ελονοσία χωρίς ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χωρίς εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ ούτε του ΕΚΕΠΥ διεξήχθη στο υπουργείο Υγείας η "ευρεία" (;) σύσκεψη για τις αιμοδοσίες και την ελονοσία που ανέδειξαν το πόσο αδιαίρετα είναι μεταξύ τους τα θέματα δημόσιας Υγείας... Αποφάσεις συγκεκριμένες και σχεδιασμός δεν ανακοινώθηκε αλλά υπήρξε γενικά ένα καθησυχαστικό κλίμα και η αναγγελία κάποιων θεσμικών αλλαγών. Ενώ είχε γίνει και μία σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ χθες σε υψηλό επίπεδο.

«Πάγο» στο ΚΕΕΛΠΝΟ έβαλαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας προφανώς δείχνοντας έμπρακτα την ενόχλησή τους για την δημοσιοποίηση της έκθεσης του αντιπροέδρου του Κέντρου, Α. Μπένου από τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη. Ο κ. Μπένος είχε αποστείλει από τα μέσα Ιουλίου έκθεση στα υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες υγιεινής των προσφύγων αλλά ουδείς του απάντησε με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε τα προβλήματα με την ελονοσία και τις αιμοδοσίες!

Το θέμα άλλωστε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στην αντιμετώπισή του από τους υπευθύνους αφού ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ περιγράφει στην έκθεσή του τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους πρόσφυγες, και προτείνει να κλείσουν άμεσα τα Κέντρα αυτά.

Στην σημερινή όχι και τόσο ευρεία σύσκεψη λοιπόν, δεν αποφασίστηκε βασικά κάτι αλλά τονίστηκε ότι τα 4 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας δεν δημιουργούν ανησυχία καθώς πριν από μερικά χρόνια τα εγχώρια κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα. Ο κ. Μπασκόζος είπε να χαιρόμαστε που εντοπίσαμε τα λίγα αυτά κρούσματα αφού αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός δουλεύει… Ενώ από τις Περιφέρειες βεβαιώνουν ότι έγιναν εγκαίρως ψεκασμοί αλλά -όπως ανέφερε ο υπουργός- θα υπάρξουν θεσμικές αλλαγές για να βελτιωθεί ο προγραμματισμός των ψεκασμών αυτών τα επόμενα χρόνια.

Ενώ σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την προσωρινή απαγόρευσή της σε αρκετούς δήμους, δόθηκαν από τους υπεύθυνους των Περιφερειών κάποια στοιχεία και ειπώθηκαν κάποιες αρχικές σκέψεις για να προλάβουν την διόγκωση του προβλήματος. Πάντως είμαστε σε πλήρη επάρκεια αίματος – όπως βεβαίωσαν από το ΕΚΕΑ- και ο Ανδρέας Ξανθός προανήγγειλε μητρώο αιμοδοτών και πληροφοριακό σύστημα ώστε σε αληθινό χρόνο να βλέπουμε στο εξής τις ελλείψεις μας.