Συστάσεις για την διαχείριση των σκουπιδιών με γνώμονα την Δημόσια Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε συστάσεις προς τους πολίτες και μέχρι να αποκατασταθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, προχώρησε σήμερα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την συσσώρευση σκουπιδιών από τη συνεχιζόμενη απεργία των συμβασιούχων του Δήμου τονίζοντας ότι «τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για τη δημόσια υγεία όταν η διάθεση τους δεν είναι ταχεία και σωστή».

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά όταν παραμείνουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών όποτε επέρχεται σήψη.

«Οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και πολλαπλασιασμό φορέων μετάδοσης διαφόρων νόσων (μύγες, κατσαρίδες, ποντίκια, κουνούπια, ψύλλοι κ.α.) που αυξάνονται ταχέως και μετατρέπονται σε «οχήματα» μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από τους σωρούς των απορριμμάτων στο αστικό περιβάλλον» τονίζει στην ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνει ότι μετά από αυτά και έως ότου αποκατασταθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων, συστήνεται στους πολίτες από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης:

1. Να διαχωρίζουν και να φυλάσσουν στο σπίτι τους απορρίμματα που περιέχουν οργανικές ουσίες ή υπολείμματα τροφίμων σε ανθεκτικές σακούλες σφικτά δεμένες σε δροσερό μέρος.

2. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφεύγεται η προσέγγιση των ζωών τους σε χώρους απορριμμάτων.

3. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ότι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα οικόσιτα ζώα όπως σκύλοι και γάτες για να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο, καταλήγει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν