Σύσκεψη για την υπέρβαση του προϋπολογισμού στο Φάρμακο- Προσπαθούν να «μαζέψουν» την υπέρβαση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρεμβάσεις στην τιμολόγηση, αυστηρούς ελέγχους σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο αλλά και τήρηση αυστηρών κανόνων συνταγογράφησης προτείνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην φαρμακευτική δαπάνη. Παράλληλα, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων θεωρείται κομβική.

Ευρεία σύσκεψη για το Φάρμακο πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Βασικό πρόβλημα ο ανεπαρκής προϋπολογισμός για το φάρμακο που οδηγεί σε δυσβάσταχτα clawback και συνεχείς ανατιμολογήσεις προς τα κάτω…

Φέτος η υπέρβαση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) για τα φάρμακα στον Οργανισμό να έχουν φτάσει τα 148,45 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο, ποσό που είναι αυξημένο κατά 76,9 εκατομμύρια από την προηγούμενη φετινή αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (clawback) προϋπολογίζεται στα 213,06 εκατομμύρια ευρώ. Οι φαρμακευτικές υπολογίζουν δε ότι η υπέρβαση θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 400 εκατομμύρια ευρώ!