Το ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει Ερώτηση προς υπουργό του για τις πληρωμές στα φαρμακεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μπράβο τους και έτσι είναι το σωστό. Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, να τους εξηγήσει πότε θα εξομαλυνθούν τα προβλήματα με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία σε ό,τι αφορά τα αναλώσιμα υλικά. Όπως επισημαίνουν, οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες των φαρμακείων δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις πληρωμών πέραν των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Ερωτάται επίσης ο υπουργός πότε θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα της ηλεκτρονικής συναγογράφησης των αναλωσίμων και της τακτικής πληρωμής των δαπανών τους.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «εδώ και δύο χρόνια περίπου, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα, έχουμε την ομαλοποίηση στις πληρωμές των Φαρμακείων των μηνιαίων δαπανών από του ΕΟΠΥΥ. Το τελευταίο εξάμηνο όμως, μετά την σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ, βάση της οποίας πολλά αναλώσιμα υλικά χρόνιων παθήσεων διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, και λόγω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφισή τους, παραμένουν απλήρωτα τα «φαρμακεία.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καθυστερήσεις στις πληρωμές των Φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ όσον αφορά τα αναλώσιμα.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα, έχουμε την ομαλοποίηση στις πληρωμές των φαρμακείων των μηνιαίων δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο εξάμηνο όμως, μετά την σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ, βάση της οποίας πολλά αναλώσιμα υλικά χρόνιων παθήσεων διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, και λόγω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφισή τους, παραμένουν απλήρωτα τα φαρμακεία.

Είναι λοιπόν αναγκαίο ο κλάδος των φαρμακοποιών να γνωρίζει τους λόγους αυτής της καθυστέρηση, καθώς και το χρόνο που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει αυτές τις δαπάνες. Δυστυχώς σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες των φαρμακείων δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις πληρωμών πέραν των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

Με ποιο τρόπο θα δοθεί μία οριστική λύση στο θέμα της ηλεκτρονικής συναγογράφισης των αναλωσίμων και της άμεσης πληρωμής των δαπανών τους.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σιμορέλης Χρήστος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παραστατίδης Θεόδωρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ