Συρία: Ξέσπασε χολέρα μετά τον φονικό σεισμό, εκατοντάδες κρούσματα και 2 νεκροί

  • Ρούλα Τσουλέα
Συρία
Η επιδημία ξέσπασε μετά την καταστροφή στα δίκτυα υδροδότησης και τις υποδομές της περιοχής

Εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από χολέρα και μερικοί έχασαν τη ζωή τους στην βορειοδυτική Συρία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή (μαζί με την Τουρκία) στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την πολιτική άμυνα της χώρας που διοικείται από την συριακή αντιπολίτευση, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 568 κρούσματα χολέρας. Σε 2, εξ άλλου, ανέρχονται έως στιγμής οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε αναφερθεί πως οι νεκροί είναι 22. Ωστόσο το Reuters με νεότερο τηλεγράφημά του διόρθωσε τον αριθμό.

Αιτία της επιδημίας είναι οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμοί στα δίκτυα υδροδότησης και τις υποδομές της περιοχής.

Η υγειονομική κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία είναι τραγική, αναφέρει η ψηφιακή πύλη ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ reliefweb. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 55 εγκαταστάσεις Υγείας έχουν υποστεί ζημιά από τους σεισμούς. Επιπλέον περισσότερες από 110 έχουν έλλειψη σε καύσιμα ή/και σε φάρμακα.

Ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που τραυματίσθηκαν στον σεισμό έχει ξεπεράσει τις 8.700. Οι νεκροί έχουν πια υπερβεί τις 4.500. Σε περισσότερα από 10.000 εξ άλλου υπολογίζονται τα κτήρια που καταστράφηκαν εν μέρει ή ολικώς.

Η βορειοδυτική Συρία μαστίζεται από τον χειμώνα. Η πρώτη προτεραιότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών είναι να εξασφαλίσουν στέγαση για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μέχρι σήμερα, 423 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από έξι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχουν περάσει τα σύνορά της μετά τον σεισμό.

Φωτογραφία: iStock