Συνέδριο για τον καρκίνο: Μεγαλώνουν οι ανισότητες, δυσκολεύει η πρόσβαση, ταλαιπωρεί η ανεργία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο Cancer Policy & Economics Conference που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα αναφέρθηκε ότι όσο πιο καινοτόμα είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς με καρκίνο, τόσο λιγότερο "στοιχίζουν" στο σύστημα υγείας. Την ίδια ώρα, έγινε η διαπίστωση ότι η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους.

 Όπως ανέφερε στο συνέδριο ο κ. Δημήτρης Κρικέλης, ογκολόγος, Medical Advisor της Novartis, «με βάση στοιχεία μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε ογκολογικούς ασθενείς και παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Οικονομικών Υγείας ISPOR, το κόστος θεραπείας μειώνεται με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων». Ενώ ο κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, Health Policy & Health Economics Manager της Roche Hellas πρόσθεσε: «Η εξέταση για την πρόληψη καρκίνου μαστού ακολουθεί διάφορα στάδια, όπως αυτοεξέταση μαστού, μαστογραφία, υπέρηχο, μαγνητική και τεστ ΠΑΠ και γενικό check up».

Η πρώτη ειδικότητα που επισκέπτονται οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού είναι ο γυναικολόγος, αλλά αυτός που παραπέμπει σε βιοψία είναι ο χειρουργός μαστού. Το 40% της βιοψίας γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία και 39% σε ιδιωτικά. «Από τις ασθενείς με καρκίνο μαστού έκαναν ακτινοθεραπεία το 68% και το 50% λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι υπόλοιπες δεν έλαβαν λόγω κόστους» ανέφερε ο κ. Σκρουμπέλος. Σαφώς το σύστημα πάσχει και οδηγεί τις γυναίκες σε ελλιπή αντιμετώπιση του καρκίνου τους.

 Τέλος, ο κ. Θάνος Κοσμίδης, συν-Ιδρυτής της πλατφόρμας CareAcross είπε ότι «ο καρκίνος είναι συνυφασμένος με το θάνατο, γι’ αυτό ήταν σημαντικό να αποτυπώσουμε τις πραγματικές πεποιθήσεις των ασθενών και των συγγενών τους».

Η έρευνα έτρεξε διαδικτυακά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα CareAcrossΗ ελλιπής ενημέρωση σε θέματα όπως οι κλινικές μελέτες αναδείχθηκε μεταξύ άλλων από τη συγκεκριμένη έρευνα. «Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση πάνω σε θέματα της νόσου» ανέφερε ο κ. Κοσμίδης. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και το διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

 Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια των ογκολογικών ασθενών διότι πολλοί από αυτούς λαμβάνουν έως και πέντε φάρμακα την ημέρα και δεν μπορούν, πλέον, να ακολουθήσουν κατά γράμμα τη θεραπεία τους.  Το 2020, σε διεθνές επίπεδο, ο καρκίνος θα λάβει επιδημικές διαστάσεις, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, καθώς τα περιστατικά θα πλησιάσουν τα 15 εκατ. Από τη άλλη πλευρά, σύμφωνα με στοιχεία της EUROPCARE, μειώνονται οι θάνατοι χάρη στις νέες θεραπείες και το έργο των γιατρών. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι η μείωση κατά 1% της θνησιμότητας από καρκίνο στις ΗΠΑ εξοικονομεί πάνω από 500 εκατ. δολάρια.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς, η οποία έδειξε ότι αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρειά τους. «Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και πέντε φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα»» σημείωσε.

Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε ο κ. Σουλιώτης. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθούν και καπνίζουν» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε ότι «το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής. Όμως, ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Λόγω του καρκίνου, πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν, πλέον, το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν τρία χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα. Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας».

Ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ε. Φιλόπουλος, υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα της κρίσης, το έργο των Ελλήνων ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. «Όμως η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους».

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, εκτιμά ότι «μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση και η ανασφάλεια των πολιτών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών» και υποστηρίζει ότι «τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μία φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών».