Συνέδριο για την Συμμόρφωση στη Θεραπεία: Χρειάζεται συνεργασία πολλών για να εξαλειφθεί το επικίνδυνο φαινόμενο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν υπάρχει εκπαίδευση ασθενών και γιατρών, δεν υπάρχει χρόνος για να εξηγήσουν στους ασθενείς την ανάγκη συμμόρφωσης, δεν υπάρχει οργάνωση από την Πολιτεία και τα συστήματα υγείας... Κι αυτό που υπάρχει είναι 50% μη συμμόρφωση στους χρόνια πάσχοντες και 70% ως 80% στις βραχυπρόθεσμες θεραπείες!

Ένα ολόκληρο σύστημα Υγείας συμμετέχει και συμβάλει στην σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή, δεν είναι μόνον η σχέση των δύο μερών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του PhαRma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική καινοτομία έχει οδηγήσει σε άνοδο το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης στη χώρα μας. Πως αξιολογείται, όμως, η φαρμακευτική καινοτομία από ένα σύστημα ανάπηρο και στρεβλό, όπως αυτό της χώρας μας; αναρωτήθηκε ρητορικά ο Μάκης Παπαταξιάρχης, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι κλιμακώνουμε αυτό που θεραπεύουμε και στην πλειονότητα των περιπτώσεων μιλάμε για ιάσεις.

ΣΦΕΕ

Δεν είναι σωστό ότι η καινοτομία αφορά τα ακριβά φάρμακα, ανέφερε από τη δική πλευρά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης, και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα φθηνών δραστικών ουσιών οι οποίες αποτελούν καινοτομίες, οι οποίες έχουν αυξήσει αισθητά το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης στη χώρα μας.

Ένας στους τρεις ασθενείς δεν θα πάρει ποτέ την φαρμακευτική αγωγή του, σημείωσε ο ίδιος και ζήτησε να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή, ενώ επεσήμανε ότι το 70% των δικαστικών αγωγών αφορά την μη ικανοποιητική επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών.

ΕΟΠΥΥ

Ακούμε και συζητάμε με τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ, αλλά παραλάβαμε ένα στρεβλό σύστημα να διοικήσουμε, του οποίου τις επιπτώσεις και τις δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουμε ακόμη και σήμερα, αν και, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχουμε αλλάξει πολλά στον Οργανισμό. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι θέλουμε οι δημόσιες δαπάνες Υγείας να είναι αποτελεσματικές, ορθολογικές και στοχευμένες, ενώ υποστήριξε ότι οι επιλογές της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης είναι ταξικές…

Ακόμη, ο Τάκης Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι στο στάδιο της τελικής αναδιαμόρφωσης βρίσκεται ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Πανεπιστήμιο

Θέμα κουλτούρας και συμπεριφοράς αποτελεί η συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στα συστήματα Υγείας και με τη συμμόρφωση στις μακροχρόνιες θεραπείες να σημειώνει χαμηλότερα ποσοστά, ακόμη και κατά 50%, σε σχέση με τις περιορισμένες χρονικά θεραπείες. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος, ο οποίος παρουσίασε της σχετικής με τη συμμόρφωση των ασθενών έρευνα Webrating Health για το Dailypharmanews.gr.

Όχι μία επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ, αλλά έναν ανεξάρτητο Οργανισμό για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες τους, καθώς και του σχετικού κόστους και του σχετικού αποτελέσματος, πρότεινε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Υφαντόπουλος.