Συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο με «άρωμα» ελλείψεων…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε μια δύσκολη περίοδο για την φαρμακοβιομηχανία, καθώς από την μία πλευρά της χρωστούν 600 εκατ. ευρώ και από την άλλη της ζητούν να πληρώσει υπέρογκο clawback, διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα το συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, δήλωσε μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο ότι διαφωνεί με το μέτρο του νοσοκομειακού clawback αλλά τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας… Ανέφερε επίσης ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το θέμα της μικροβιακής αντίστασης και των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πάνω σε αυτό το θέμα θα κριθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων».

Η κ. Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρος ΕΟΦ, αναφέρθηκε στις ελλείψεις στα φάρμακα χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «πολυπαραγοντικό» και εξηγώντας ότι υπάρχει έλλειψη παλαιών, αλλά χρήσιμων φαρμάκων στην αγορά. Ένα μέτρο είναι ο περιορισμός των παράλληλων των εξαγωγών.  Βασική προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικά για τα νοσοκομεία θα βγει συγκεκριμένη εγκύκλιος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.

Στις ελλείψεις φαρμάκων αναφέρθηκε και ο κ. Πανταζής λέγοντας ότι το ζήτημα των ελλείψεων απασχολεί αρκετές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Το 80% των ελλείψεων στα νοσοκομεία, βάσει στοιχείων του FDA, οφείλονται σε ζητήματα παραγωγής. Πολλά δε φάρμακα παράγονται μόνο από έναν παραγωγό.

Τα βασικά μέτρα για απρόσκοπτη πρόσβαση είναι η έγκαιρη και συστηματική αναγνώριση όλων των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις και η θεσμοθέτηση ενός συστήματος αναφοράς για τα φάρμακα που καλύπτουν νοσοκομειακές ανάγκες.

«Το ΙΦΕΤ μπορεί να συμβάλλει στην διευκόλυνση του ζητήματος των ελλείψεων, με προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για το Ινστιτούτο» δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ.

Όσο για τις κλινικές  μελέτες, η κ. Αντωνίου είπε ότι προωθείται διαμόρφωση πρότασης νομοθετικών ρυθμίσεων σε συζήτηση με ΣΦΕΕ και ΠΕΦ για προσδιορισμό του νέου κανονιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. «Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή!» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΟΦ.

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος ΠΕΦΝΙ,  και Α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, είπε ότι «η κρίση έχει πλήξει οικονομικά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς. Μάλιστα σε σύνολο 100 νοσοκομείων ΕΣΥ, εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, (1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες). Και σε 50 νομαρχιακά νοσοκομεία υπάρχει μόνο ένας φαρμακοποιός σε έκαστο. Τόνισε δε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαγωνιστικές διαδικασίες και το κάθε νοσοκομείο επαφίεται στην έκπτωση που δίνει κάθε εταιρεία».

Τέλος η κ. Μακριδάκη τόνισε ότι «πρέπει να γίνει κεντρική μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και να συνδεθεί με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ… Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός εντός νοσοκομείων είναι οριζόντια κομμένος και πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ» είπε χαρακτηριστικά.