Συνεδριάζουν οι ειδικοί επιστήμονες για το Πάσχα – Κρίσιμες αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Η κρίσιμη συνεδρίαση των επιδημιολόγων ξεκινά στις 5.30 το απόγευμα. Σήμερα θα συζητηθούν όλα τα κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα καθορίσουν τις αποφάσεις για τους εορτασμούς του Πάσχα και συγκεκριμένα για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και τις λειτουργίες με παρουσία πιστών στις εκκλησίες.

Μαραθώνιες συνεδριάσεις ξεκινούν από σήμερα, με τις επιτροπές και επιτροπές των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων να συνεδριάζουν για να εξάγουν αποφάσεις για τους εορτασμούς του Πάσχα, εν μέσω τρομακτικής επιβάρυνσης με την πανδημία, αλλά και μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων από τα ανοιχτά σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συνεδριάσει η ολομέλεια των ειδικών, ενώ δεν αποκλείεται εξαιτίας της πολυπλοκότητας του προβλήματος οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν την Παρασκευή.

Στο τραπέζι οι ειδικοί βάζουν την ιδιαίτερα επιβαρυμένη εικόνα με την πανδημία σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι σχεδόν 5.600 νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά.

Μόνο στην Αττική οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν φτάσει τους 440, ενώ οι 40 από αυτούς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Ακόμη 38 διασωληνωμένοι non Covid βρίσκονται, επίσης, σε λίστα αναμονής. Στην Αττική κατά το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν 185 άνθρωποι με κορονοϊό.

Επιβάρυνση, ωστόσο, εμφανίζουν και τα στοιχεία από τα λύματα ειδικά στην Αττική, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δήλωσε το πρωί ότι το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική αυξάνεται.

Επεσήμανε ότι, ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα, τα στοιχεία δεν δείχνουν αποκλιμάκωση. «Μέσα από τα λύματα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση, ειδικά στην Αττική», τόνισε χαρακτηριστικά.