Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Αττική

  • Ρούλα Τσουλέα
ψεκασμοί
Διενεργούνται υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας, βάσει ειδικής χαρτογράφησης που έχει προηγηθεί.

Εντατικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών διενεργούνται από την Περιφέρεια Αττικής σε ολόκληρο το νομό. Σήμερα έγινε εναέριος ψεκασμός σε 2.500 στρέμματα στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα.

Ο υδροβιότοπος έχει συνολική έκταση σχεδόν 9.000 στρεμμάτων. Προσβασιμότητα από εδάφους δεν υπάρχει, γι’ αυτό οι ψεκασμοί γίνονται με εναέρια μέσα. Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, διενεργούνται βάσει ειδικής χαρτογράφησης που έχει προηγηθεί.

Λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν τα αποτελέσματα δειγματοληψιών των πληθυσμών προνυμφών των κουνουπιών. Τα δείγματα λαμβάνονται και από τους 34 τομείς στους οποίους διαχωρίζεται ο υδροβιότοπος. Προτεραιότητα στους ψεκασμούς έχουν εκείνοι οι τομείς, στους οποίους καταγράφεται υψηλή πυκνότητα προνυμφών.

Οι ψεκασμοί τελούν υπό την επίβλεψη του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Για την συνολική πορεία του προγράμματος ενημερώθηκε επιτόπου από τον πρόεδρο Γ. Κωνστάντο και τα μέλη της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής της Περιφέρειας.

Στο σημείο μετέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Aνατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για το πρόγραμμα στην εκτεταμένη περιφερειακή Ενότητα της Αν. Αττικής.

Την τελευταία τριετία γίνεται διαρκής χαρτογράφηση και επικαιροποίηση των στοιχείων, στη βάση της συνεργασίας που έχει η Περιφέρεια Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Οι στοχευμένοι ψεκασμοί έχουν αποδώσει τα μέγιστα, καθώς η αποτελεσματικότητα των δράσεων υπερβαίνει το 90%.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας ειδικά στην παρούσα δύσκολη συγκυρία», δήλωσε ο κ. Πατούλης. «Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με στοχευμένες δράσεις. Από τις αρχές Μαρτίου έχουμε αρχίσει τους ψεκασμούς στα ρέματα και σε διάφορα χαρτογραφημένα σημεία σε όλη την Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για την προσήλωση και το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που τους διακρίνει».