Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Παιδοογκολογικό του Παίδων «Αγία Σοφία» από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Γιάννα Σουλάκη
Παίδων
Οργή και αγανάκτηση εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα δραματικά γεγονότα των Τεμπών, αλλά και για το "ξεπούλημα", όπως λένε του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Παίδων, την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω εθνικού πένθους.

Με αναικοίνωση διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», υποστηρίζουν πως τις ίδιες ημέρες κατά τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί μάχονταν για να εμποδίσουν τη μετατροπή του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου του Παίδων «Αγία Σοφία» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με πρόσφατο Νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή, συνέβη το δυσάρεστο γεγονός του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Την ώρα του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Παίδων μαζί με άλλα σωματεία, συλλόγους γονέων και φορείς διαμαρτυρόμασταν για καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τα παιδιά μας, καλύτερες συνθήκες εργασίας, για την απόσυρση του νομοσχεδίου που ξεπουλάει το Παιδοογκολογικό σε ιδιώτες στα πλαίσια της «αναβάθμισης» των υπηρεσιών του, εκείνο το πρωινό ξυπνήσαμε με τη δυσάρεστη είδηση του δυστυχήματος στα Τέμπη», λένε οι γιατροί της 5 μελούς ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

«Εν μέσω εθνικού πένθους συνεχίζουν το «ξεπούλημα» του Παιδοογκολογικού», τονίζουν και καλούν τους συναδέλφους τους σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την ΤΡΙΤΗ 7/2/23 13.00 στο κεντρικό αμφιθέατρο και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/23 για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Να δουλέψει μόνο προσωπικό ασφαλείας», λένε.

Ως τώρα έχουν καταγραφεί 57 νεκροί και ο αριθμός αυξάνεται. «Και μαζί του, αυξάνεται και η θλίψη και η αγανάκτησή μας! Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, πέραν της στεναχώριας, μας γέμισε όλους μας και οργή. Όπως σωστά αναφέρουν συνάδελφοι μας:

«Εξοργιζόμαστε που τόσοι νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν άδικα για άλλη μια φορά.

Εξοργιζόμαστε που ενώ οι εργαζόμενοι – αυτοί οι «κακοί συνδικαλιστές» – είχαν αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που υπήρχαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό (η τελευταία ανακοίνωση τους ήταν στις 7/2/23 – 21 μέρες πριν το δυστύχημα), οι διοικούντες απαντούσαν μόνο με εξώδικα.

Εξοργιζόμαστε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια της κυβέρνησης που προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες μέσω του κανιβαλισμού και δεν ντρέπονται να αναφέρονται στους νεκρούς ως μια «αναγκαία θυσία» για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Εξοργιζόμαστε με τις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, με όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις οποίες ο ΟΣΕ και η τραινΟΣΕ-Hellenic train απαλλάσσονται από την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης ακόμη και σε περίπτωση θανάτου.

Εξοργιζόμαστε για το γεγονός ότι γι’ αυτούς, οι ζωές μας αποτελούν μόνο νούμερα και κέρδη.

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν αποτελεί άλλη μια κακή στιγμή. Ούτε μονάχα ένα ανθρώπινο λάθος. Αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και της αντιμετώπισης των μέτρων και μέσων ασφαλείας σε αυτές ως κόστος. Κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε…», τονίζουν οι εργαζόμενοι γιατροί του Παίδων.

Αύριο, μεθαύριο θα κάνει λάθος ο «νοσηλευτής» που δουλεύει σερί βάρδιες με 60 ασθενείς στην ευθύνη του

Και οι γιατροί συνεχίζουν:

«Για όσους αναρωτιούνται πως σήμερα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας γίνονται τέτοια λάθη… Να το σκεφτούν , γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να είναι ο γιατρός που δούλευε 40 ώρες άυπνος και έκανε ένα λάθος. Να είναι ο νοσηλευτής που δούλευε σερί βάρδιες με 60 ασθενείς υπό την ευθύνη του και έκανε ένα λάθος στη νοσηλεία. Να είναι ο τραυματιοφορέας που επειδή χάλασε το ασανσέρ δεν μπόρεσε να μεταφέρει γρήγορα τον ασθενή.. Και πάει λέγοντας.. Γιατί αν το καλοσκεφτούμε, κι εμείς δουλεύουμε σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς μας. Κι ας έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές για τους κινδύνους που υπάρχουν…»

Το Νομοσχέδιο μέσω του οποίου το Παιδοογκολογικό Νοσοκομείο του Παίδων «Αγία Σοφία» θα μετατραπεί σε ΝΠΙΔ, κατατέθηκε τελικά προς ψήφιση στην Βουλή αυτή τη βδομάδα, ενώ είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθενται όλοι οι γονείς, εργαζόμενοι, επιστημονικοί σύλλογοι..

Ειδικά ο σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα» με συνεχή δελτία τύπου αναφέρουν: «Να μην αποσχιστούν τα ογκολογικά τμήματα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία..O καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι παιχνίδι…Δεν ρωτηθήκαμε, ούτε καν ενημερωθήκαμε. Ούτε οι γιατροί μας ούτε και εμείς οι γονείς… Όλοι, το πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο!»

«Και τώρα.. εν μέσω εθνικού πένθους, συνεχίζουν να μας πουλάνε το παραμύθι ότι το ξεπούλημα του Παιδοογκολογικού θα γίνει για το καλό όλων μας, των παιδιών, των εργαζομένων, για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του.. Όπως έτσι ξεπουλήθηκαν οι μεταφορές, ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια, η ενέργεια κτλ. Πάντα στο όνομα της εξυγίανσης και της βελτίωσης.. Επειδή λοιπόν ξέρουμε και εμείς στο νοσοκομείο τι εστί συνειδητή υποβάθμιση ώστε να μας φανούν οι ιδιώτες «σωτήρες», πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας», σημειώνουν εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι .

Οι ίδιοι στηλιτεύουν και τη στάση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, «που είτε αποσιωπούν τις κινητοποιήσεις μας είτε δεν αναφέρονται καν στις δικές μας θέσεις την στιγμή που όλα τα επίσημα όργανα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι σύλλογοι γονέων, σωματεία από άλλους εργασιακούς χώρους, σύλλογοι γυναικών έχουν διαφωνήσει με το νομοσχέδιο και απαιτούν την απόσυρσή του».

Οι 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Παίδων καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, όλων των ειδικοτήτων σε:

  • Έκτακτη Γενική Συνέλευση την ΤΡΙΤΗ 7/2/23 13.00 στο κεντρικό αμφιθέατρο ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Πειραιά, την ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/23