Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εφαρμογή των ICD-10 και των καινοτόμων εξετάσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
εργαστήρια
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας πήρε την σκυτάλη από δεκάδες φορείς στον χώρο της Υγείας που αντέδρασαν στην πρόχειρη και εσπευσμένη εφαρμογή των ICD-10 ανά ιατρική ειδικότητα δίνοντας μάλιστα μια άλλη εξήγηση ειδικά στην εισαγωγή άλλων 86 νέων εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ: Αφού οι δημόσιες δομές είναι γνωστό ότι δεν έχουν την δυνατότητα διεξαγωγής πολλών εξετάσεων, το βάρος θα πέσει στα ιδιωτικά διαγνωστικά που θα πληρώσουν την διαφορά με το clawback.

Στον ΙΣΛ χαρακτηρίζουν «λαϊκίστικη εξαγγελία» την κοστολόγηση 86 νέων, ακριβών ιατρικών εξετάσεων το «μάρμαρο» για τις οποίες θα πληρώσουν τελικά τα ιδιωτικά διαγνωστικά…

Όπως αναφέρουν εξάλλου, τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 07-11-2016 στο ΣΗΣ οι νέοι κανόνες διαγνωστικών εξετάσεων (ΦΕΚ 2221 Β΄/18-7-2016), σύμφωνα με τους οποίους υπολογίζεται το μέσο παραπεμπτικό ανα ειδικότητα και ICD-10 και κατ΄επέκταση δραστικός περιορισμός των εξετάσεων με βάση αυτό. Σαν μέσο παραπεμπτικό ορίζεται η μέση προβλεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, που έχουν συσχετισθεί με συγκεκριμένη ICD-10 διάγνωση και από συγκεκριμένη ειδικότητα, υπολογίζεται δε με βάση το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και σημαίνει ότι άλλο μέσο παραπεμπτικό ισχύει για την ίδια νόσο από διαφορετικές ειδικότητες, κάτι που δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις .

Η υλοποίηση της εφαρμογής έγινε με τόση προχειρότητα, που προκαλεί τις περισσότερες φορές αδυναμία καταχώρησης σημαντικών εξετάσεων (κυρίως των ακριβότερων απεικονιστικών εξετάσεων) για την πάθηση του ασθενούς, αφού στον μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνονται υπόψη συνολικά οι εξετάσεις που γράφονται για τη συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) από την ειδικότητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές.

Έτσι για παράδειγμα ένας καρδιολόγος δεν μπορεί πλέον να καταχωρήσει triplex καρδιάς σε έναν υπερτασικό ασθενή, χωρίς να έχει προηγουμένως δικαιολογήσει την υπέρβασή του ή ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς για διερεύνηση ενός στηθαγχικού πόνου ή για την παρακολούθηση ενός ασθενούς που έχει γνωστή στεφανιαία νόσο. Ουσιαστικά σχεδόν όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις κρίνονται ως ακριβές και απειλείται ο γιατρός με πρόστιμα σε περίπτωση που τις καταχωρήσει. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση κα τη θέσπιση νέων κανόνων με την συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων».

Όσον αφορά δε την κοστολόγηση 86 νέων ιατρικών πράξεων, υψηλής τεχνολογίας και ιδιαίτερα δαπανηρές, στην οποία προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπ.Υγείας και αφορά την εκτέλεσή τους από τα διαγνωστικά εργαστήρια έγινε χωρίς ταυτόχρονη εύλογη αύξηση του κλειστού και επικίνδυνα ελλειμματικού προυπολογισμού του ΕΟΠΥΥ .

Παράλληλα κάθε χρόνο από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής περικόπτεται πάνω από το 50% της αξίας των εκτελεσθέντων εξετάσεων, με το ληστρικό μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών, του claw back .

Δεν πρόκειται επομένως για κοινωνική παροχή, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν θα πληρώσουν τα ιδιωτικά εργαστήρια, που εδώ και χρόνια εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με αξιοπιστία, ταχύτητα και ποιότητα , αφού οι δημόσιες δομές της Π.Φ.Υ υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν