Συνεχίζει η επέλαση της ιλαράς στην χώρα- 20 κρούσματα την ημέρα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με 145 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα και τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τα 2.345 από τον περασμένο Μάιο, η ιλαρά είναι πια μια αληθινή επιδημία στην Ελλάδα.

Όπως ενημερώνουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην πλειονότητα τους οι ασθενείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως παιδιά Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Όλοι αυτοί δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά και μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι, που σημαίνει είχαν κάνει μόνο μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ως εκ τούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα και να επεκταθούν και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές πλην της νότιας Ελλάδας που πλήττεται περισσότερο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με δυστροφία, το οποίο κατέληξε εξαιτίας σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε από εγκεφαλίτιδα. Και ο τρίτος αφορούσε 35χρονη γυναίκα από το γενικό πληθυσμό, που είχε εμβολιαστεί με μία μόνο δόση του εμβολίου ιλαράς, και κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Εμβολιασμός

Οι επιστήμονες συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις αναγκαίες δύο δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.